Ekonomi Jepun...

Ekonomi Jepun berkembang pesat

TOKYO, 14 Nov – Ekonomi Jepun berkembang lebih daripada dijangka pada suku ketiga tatkala eksport menghapus kira perbelanjaan pengguna yang lembap, data kerajaan menunjukkan hari ini, menawarkan beberapa berita baik untuk projek pertumbuhan negara.

Ekonomi ketiga terbesar dunia berkembang 0.5 peratus di antara Julai dan September, dan pemerolehan 2.2 peratus setiap tahun, kata Pejabat Kabinet.

Ia dengan mudah mengatasi jangkaan pasaran untuk kadar pertumbuhan sebanyak 0.2 peratus, atau kadar tahunan sebanyak 0.8 peratus. Ekonomi Jepun menyusut dalam tempoh tiga bulan terakhir 2015, sebelum berpulih pada Januari-Mac dengan kenaikan 0.5 peratus suku-ke-suku dan perkembangan 0.2 peratus pada April-Jun.

Trend yang lemah itu telah memberikan tekanan kepada pegawai Jepun untuk mencatat prestasi tatkala ahli ekonomi membatalkan percubaan Perdana Menteri Shinzo Abe untuk memperkukuhkan satu pemulihan yang berkekalan. Dasar berbelanja-untuk-pertumbuhan, digelar Abenomics, merangsang harga saham dan menyebabkan yen merosot, membantu eksport Jepun.

Sebuah tapak pembinaan kelihatan di Tokyo. Ekonomi ketiga terbesar dunia itu berkembang 0.5 peratus di antara Julai dan September, dan pemerolehan 2.2 peratus setiap tahun, kata Pejabat Kabinet kelmarin. - AFP
Sebuah tapak pembinaan kelihatan di Tokyo. Ekonomi ketiga terbesar dunia itu berkembang 0.5 peratus di antara Julai dan September, dan pemerolehan 2.2 peratus setiap tahun, kata Pejabat Kabinet kelmarin. – AFP

Namun yen, sering dibeli sebagai sumber selamat ketika keadaan tidak berubah-ubah, telahpun meningkat sejak awal tahun, dan mengalami halangan besar selepas pengundian Britain yang mengejutkan untuk keluar daripada Kesatuan Eropah.

Baru-baru ini ia telah menjadi lemah berbanding dolar selepas pemilihan ahli perniagaan jutawan Donald Trump sebagai presiden AS, menawarkan berita baik untuk pentadbiran Abe.

Hari ini, mata wang Jepun mencecah tahap rendah empat bulan berbanding dolar, mencerahkan prospek untuk pengeksport pada bulan-bulan akan datang. Ia membeli 107.28 yen dalam perniagaan pagi di Tokyo.

“Pertumbuhan suku ketiga adalah positif, ia harus memberikan kelegaan kepada penggubal dasar Jepun,” kata Kohei Iwahara, ahli ekonomi di Sekuriti Natixis Jepun. – AFP