Ekonomi keut...

Ekonomi keutamaan segera

ISE-SHIMA, Jepun, 27 Mei – Mengukuhkan ekonomi dunia adalah “keutamaan segera”, kata pemimpin G7 hari ini tetapi meninggalkan pintu terbuka kepada pendekatan sendiri dalam tanda-tanda berterusan pendapat tidak seirama bagaimana untuk meningkatkan pertumbuhan.

Perhimpunan ini memberi amaran prestasi global separuh masak dan menghadapi halangan yang tidak diundang termasuk kemungkinan “Brexit”.

Ketika mengakhiri pertemuan di luar bandar, pemimpin G7 mengesahkan pendekatan pengambilan dan campuran untuk berurusan dengan kemalasan sejak krisis kewangan pada 2008.

“Pertumbuhan ekonomi dunia adalah keutamaan segera,” kata G7 dalam satu kenyataan akhir. “Dengan mengambil kira keadaan khusus negara, kami komited untuk mengukuhkan tindak balas dasar ekonomi mengikut cara koperasi dan menggunakan campuran dasar yang lebih kuat dan seimbang untuk mencapai corak pertumbuhan yang pantas, kukuh dan mapan.”

Persetujuan tegang mencerminkan pertempuran belakang tabir yang meletus pada Khamis dengan pertikaian ke atas beberapa perkara buruk yang sebenarnya.

Obama (dua kiri) menyampaikan ucapan di sebelah Abe (kiri) semalam selepas melawat tugu peringatan mangsa bom atom 1945 di Hiroshima. – AFP
Obama (dua kiri) menyampaikan ucapan di sebelah Abe (kiri) semalam selepas melawat tugu peringatan mangsa bom atom 1945 di Hiroshima. – AFP

Dalam sesi pleno, Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe berhujah bahawa ekonomi global menghadapi risiko “krisis” dan menarik perbandingan dengan mood apabila Jepun menjadi tuan rumah G7 yang pada 2008, beberapa bulan lebih awal daripada keruntuhan Lehman Brothers.

“Untuk itu, seorang pemimpin mempersoalkan sama ada tahap keadaan semasa sudah cukup negatif untuk menggunakan ‘krisis’ jangka,” kata seorang pegawai kanan Jepun.

Pemimpin itu adalah Angela Merkel, akhbar Asahi Shimbun berkata hari ini. Pada sidang akhbar selepas sidang kemuncak itu, Abe meletakkan pendapat yang lain pula.

Canselor Jerman berkali-kali ditolak ke belakang terhadap tanggapan bahawa demokrasi perindustrian besar di dunia perlu menghabiskan jalan keluar daripada kelembapan semasa dengan menyokong dan bukan membayar hutang.

Pemimpin tidak berbelah dalam pendapat mereka kepada salah satu daripada risiko yang dihadapi oleh ekonomi global dan dengan tegas menentang apa yang dipanggil “Brexit”. – AFP