Ekonomi mesti...

Ekonomi mesti diutamakan – Khamenei

TEHRAN, 20 Mac (AFP) – Pemimpin Iran berkata hari ini ekonomi mesti diutamakan, menegaskan dalam mesej tahun baru Persia bahawa pengeluaran domestik adalah jalan terbaik kepada pemulihan yang kukuh.

Cuti Nowruz itu berlaku dua bulan selepas pelaksanaan perjanjian nuklear bersejarah di antara Iran dan kuasa dunia dipimpin oleh Amerika Syarikat, mencetuskan pembatalan beberapa sekatan antarabangsa dan menambah prospek pembaharuan pelaburan asing. Ayatollah Ali Khamenei berkata berkali-kali bahawa pelaburan asing hanya akan membantu sekiranya ia digunakan untuk memajukan industri domestik Iran.

“Harapan wujud untuk tahun 1395, tetapi untuk mencapai harapan berkenaan, kami mesti berusaha siang dan malam tanpa gangguan,” kata Khamenei dalam ucapan televisyen sebelum dirakam. “Ekonomi mesti menjadi keutamaan kami,” kata beliau, menggelar 1395 “tahun ekonomi tentangan.”

Berakhirnya perbalahan 13-tahun berhubung program nuklear Iran telah menambah jangkaan pemulihan selepas krisis ekonomi bertahun-tahun lamanya termasuk inflasi tinggi yang mengurangkan kuasa pembelian warga Iran.

Gambar yang dikeluarkan oleh laman web Pemimpin Agung Iran kelmarin menunjukkan Ayatollah Ali Khamenei sebelum menyampaikan ucapannya sempena Norooz, iaitu tahun baru Iran. - Reuters
Gambar yang dikeluarkan oleh laman web Pemimpin Agung Iran kelmarin menunjukkan Ayatollah Ali Khamenei sebelum menyampaikan ucapannya sempena Norooz, iaitu tahun baru Iran. – Reuters

Ekonomi keluar daripada kemelesetan teruk setahun lalu. Walaupun jualan minyak antarabangsa telah diteruskan dan eksport meningkat sejak perjanjian nuklear berkuatkuasa pada Januari, harga minyak mentah bermakna penerimaan adalah rendah, dan pertumbuhan masih lemah.

“Penyelesaiannya adalah ekonomi tentangan,” kata Khamenei. “Dengan ekonomi tentangan, kami boleh menentang pengangguran dan kemelesetan, mengawal inflasi dan berdepan dengan ancaman musuh.” Beliau berkata kerajaan Presiden Hassan Rouhani telah melaksanakan “langkah-langkah meluas” untuk memulih ekonomi.

Pengangguran di Iran mencecah 10 peratus tetapi pengangguran beliau adalah 25 peratus, menjadikan pewujudan pekerjaan penting. Dalam satu mesej berasingan, disiarkan sejurus selepas ucapan Khamenei, Rouhani mengulang mesej pemimpin tertinggi, dan berkata pertumbuhan ekonomi sebanyak lima peratus menjadi matlamatnya untuk tempoh 12 tahun akan datang.