Ekonomi Niger...

Ekonomi Nigeria hadapi kesukaran

LAGOS, 15 Nov (AFP) – Nigeria akhirnya mempunyai kerajaan selepas menantikan lebih daripada lima bulan tetapi terdapat beberapa sekatan dalam bidang pekerjaan di kalangan menteri-menteri baru untuk mengembalikan kemerosotan ekonomi terkemuka Afrika.

Kejatuhan harga minyak dunia telah telah menjejaskan hasil pendapatan kerajaan dengan pertumbuhan yang perlahan, manakala mata wang Naira yang lemah, inflasi yang tinggi dan kadar pengangguran yang menyebabkan kebimbangan yang meluas.

Pada masa yang sama, tentera sedang berusaha untuk menamatkan pemberontakan berdarah oleh radikal kumpulan Islam Boko Haram yang telah menghancurkan rakyat dan ekonomi di timur laut jauh.

“Nigeria tidak pernah mengalami keadaan seteruk ini,” kata pengulas politik Olapade Agoro, yang juga seorang ahli politik pembangkang dan bekas calon presiden.

Semua mata kini tertumpu pada Menteri Kewangan baru Kemi Adeosun dan pasukannya untuk datang dengan polisi bagi menangani kemerosotan ekonomi.

Tetapi Bismarck Rewane, daripada perundingan yang berpangkalan di Lagos Derivatif Kewangan, berkata masa adalah amat penting, dengan pelabur yang berminat untuk menstabilkan hala tuju ekonomi kerajaan.

“Ekonomi berada dalam keadaan nazak. KDNK jatuh pada kadar yang rendah kepada 2.4 peratus, manakala inflasi jatuh hampir 10 peratus dengan kuasa pembelian yang lemah menyebabkan mata wang Naira jatuh.”