Ekonomi Peran...

Ekonomi Perancis pulih dengan perlahan

PARIS, 8 Ogos – Ekonomi Perancis berkembang sekaligus membawa kepada pemulihan kecil pada suku ketiga selepas pertumbuhan sifar dalam tempoh tiga bulan sebelumnya, Bank Perancis berkata hari ini.

Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dijangka berkembang sebanyak 0.3 peratus dalam suku semasa, kata bank pusat itu, mendasarkan anggaran berdasarkan penyiasatan bulanan bagi peneraju perniagaan.

“Pemulihan ini adalah mengenai kebanyakan sektor,” kata Bank itu dalam satu kenyataan, bagaimanapun menambah bahawa industri automobil adalah terkecuali, mengalami kelembapan dalam pengeluaran.

Sektor perkhidmatan telah berkembang tetapi pada kadar yang lebih perlahan daripada sebelumnya, katanya.

Statistik Biro Insee Perancis bulan lalu berkata ekonomi Perancis gagal berkembang pada semua pada suku kedua, dan harapan kerajaan untuk pengembangan kecil.

Kementerian Kewangan berkata angka rata itu “mengecewakan”, memandangkan Insee telah meramalkan pertumbuhan 0.3 peratus dan Bank Perancis pula meramal kenaikan sebanyak 0.2 peratus.

Menurut Insee, pertumbuhan 1.1 peratus bagi tahun 2016 sudah dicapai, walaupun perubahan pada suku ketiga dan keempat tidak menunjukkan pertumbuhan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA