Ekonomi Taipe...

Ekonomi Taipei merosot

TAIPEI, 30 Okt (AFP) – Ekonomi Taiwan mencatat kemerosotan suku pertama sejak kemuncak krisis kewangan global, terjejas oleh laporan lebih teruk daripada diramalkan tatkala rakan perniagaan utama China mengalami kemelesetan pertumbuhan teruk.

Satu peningkatan persaingan dalam sektor teknologi, penjana penting pertumbuhan pulau, juga menambah tekanan pada suku ketiga.

Ekonomi merosot 1.01 peratus tahun ke tahun pada Julai-September, penurunan pertamanya sejak tahun 2009 dan terlepas ramalan oleh Ketua Pengarah Belanjawan, Perakaunan dan Statistik, yang telah meramalkan pertumbuhan sebanyak 0.10 peratus.

Kontena yang dilihat disusun di pelabuhan Keelung, utara Taiwan hari ini. Taiwan mengalami kemelesetan ekonomi pada suku pertama sejak krisis kewangan global. - Reuters
Kontena yang dilihat disusun di pelabuhan Keelung, utara Taiwan hari ini. Taiwan mengalami kemelesetan ekonomi pada suku pertama sejak krisis kewangan global. – Reuters

Ia juga lebih tinggi daripada kemerosotan 0.5 peratus yang diramalkan oleh tinjauan Bloomberg ke atas ahli ekonomi.

“Kemerosotan persekitaran ekonomi luar mula menjejas permintaan domestik, menyebabkan keyakinan pengguna dan kadar pekerjaan merosot,” kata Claire Huang, ahli ekonomi Societe Generale AG di Hong Kong, sebelum pengeluaran kenyataan tersebut.

ARTIKEL YANG SAMA