Ekonomi Turki...

Ekonomi Turki tumbuh 4 peratus 2015 meskipun krisis

ISTANBUL, 31 Mac (AFP) – Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Turki berkembang 4.0 peratus pada 2015 dari tahun sebelumnya, menurut pejabat statistik hari ini, menyangkal jangkaan dan dibantu oleh kekukuhan pada suku keempat yang tidak dijangkakan.

Ekonomi tumbuh 5.7 peratus dalam masa tiga bulan dari tempoh sama setahun yang lalu, menurut pejabat itu dalam satu kenyataan, di atas paras sepersetujuan pasaran.

Jumlah pertumbuhan setahun penuh juga meningkat 2.9 peratus pada 2014.

Jumlah itu adalah rangsangan bagi kerajaan Presiden Recep Tayyip Erdogan pada ketika Turki telah digegarkan dengan siri serangan militan yang menjejaskan industri pelancongan pentingnya.

Terdapat kebimbangan berhubung kekonsistenan dasar ekonomi di bawah Erdogan dan kesan sampingan ekonomi daripada pertikaian dengan Rusia selepas penembakan jatuh pesawat perang Rusia pada 24 November.

Bacaan pertumbuhan 5.7 peratus dalam suku keempat adalah jauh baik pada 2015 dengan 3.9 peratus pertumbuhan dicatatkan dalam suku ketiga.

“Ekonomi itu terus bertumbuh dalam suku terakhir meskipun ketidakpastian politik, ketegangan dengan Rusia dan peningkatan pengganasan,” kata Ozgur Altug, ketua ekonomis Rakan BGC di Istanbul.

ARTIKEL YANG SAMA