Ekport China ...

Ekport China meningkat

BEIJING, 13 April (AFP) – Eksport China melonjak pada bulan Mac, iaitu keuntungan pertama dalam tempoh sembilan bulan dan data terkini yang positif daripada ekonomi kedua terbesar dunia, tetapi penganalisis memberi amaran akan kelemahan berterusan dalam permintaan luar negara.

Angka rasmi menunjukkan lonjakan yang lebih baik daripada jangkaan dalam penghantaran ke luar negara yang datang hanya beberapa hari selepas bacaan satu lagi inflasi kuat dan kejutan peningkatan minggu lepas dalam indeks aktiviti perkilangan.

Keputusan itu telah menyemarakkan lagi harapan terhadap kelembapan pertumbuhan dalam pedagang barangan terbesar di dunia dan tiang penting dalam perdagangan global. Pelabur mengalu-alukan berita tersebut, menjadikan penanda aras indeks komposit Shanghai melonjak 2.3 peratus pada sebelah petang.

Gambar fail bertarikh 15 Februari 2016 menunjukkan seorang pekerja pelabuhan berdiri berhampiran sebuah kapal kontena di pelabuhan Qingdao di wilayah Shandong, timur China. – AP
Gambar fail bertarikh 15 Februari 2016 menunjukkan seorang pekerja pelabuhan berdiri berhampiran sebuah kapal kontena di pelabuhan Qingdao di wilayah Shandong, timur China. – AP

Kastam berkata, eksport meningkat 11.5 peratus kepada AS$160.8 bilion, mengalahkan ramalan 10 peratus kenaikan ekonomi kenaikan dalam kaji selidik Bloomberg dan menyentap coretan lapan bulan penurunan disebabkan oleh permintaan global yang susut. Eksport menjunam lebih daripada 25 peratus pada Februari. Tetapi import jatuh untuk bulan ke-17 berturut-turut, walaupun pada kadar yang lebih perlahan, jatuh 7.6 peratus kepada AS$131.0 bilion, menurut Kastam.

Walau bagaimanapun, penganalisis menegaskan bahawa kedudukan terkini telah dibantu oleh perbandingan asas yang rendah, selepas eksport menjunam 15.0 peratus dari tahun ke tahun pada bulan Mac 2015.

ARTIKEL YANG SAMA