Eksekutif Toy...

Eksekutif Toyota letak jawatan

TOKYO, 1 Julai (AFP) – Toyota Motor, Jepun mengatakan hari ini bahawa Julie Hamp warga Amerika, eksekutif wanita paling kanan, telah meletak jawatan selepas ditangkap kerana disyaki melanggar undang-undang perubatan.

“Toyota Motor Corp (TMC) menerima pemberitahuan daripada Julie Hamp berhubung niatnya untuk meletak jawatan sebagai Pegawai Pengurusan,” menurut syarikat itu dalam satu kenyataan yang bertarikh kelmarin.

“TMC telah menerima peletakan jawatannya selepas mempertimbangkan kebimbangan dan kesulitan yang kejadian baru-baru ini, yang telah mengakibatkan pemegang amanah harta kami.”

Hamp yang baru-baru ini dilantik menjadi ketua perhubungan awam global dalam pembuatan kereta terbesar di dunia, telah ditahan bulan lalu kerana mengimport bahan terkawal tanpa kebenaran.

Dia telah ditangkap di hotel Tokyonya selepas bungkusan mengandungi oxycodone dirampas di lapangan terbang Narita. Dia masih lagi ditahan, di bawah undang-undang yang membenarkan suspek untuk ditahan sehingga 23 hari tanpa didakwa.

Oxycodone – sejenis opioid yang digunakan untuk melegakan kesakitan – dibolehkan mengikut preskripsi, namun mengimportnya tanpa kebenaran daripada pihak berkuasa adalah salah di sisi undang-undang dan boleh dihukum sehingga 10 tahun dalam penjara.

Hamp yang berusia 55 tahun memberitahu para pendakwa yang dia memiliki ubat penghilang kesakitan yang kuat itu yang dihantar dari Amerika Syarikat adalah untuk mengurangkan masalah dengan lututnya.