Eksekutif UEF...

Eksekutif UEFA mungkin lantik presiden baru

PARIS, 9 Dis – Maklumat akhir mengenai undian Euro 2016 dan tarikh bagi kemungkinan kongres luar biasa berada dalam agenda apabila jawatankuasa eksekutif badan induk bola sepak UEFA bermesyuarat pada Jumaat ini.

Angel Maria Villa Llona dari Sepanyol akan mempengerusikan mesyuarat dalam ketiadaan presiden Michel Platini dalam fungsinya sebagai naib presiden.

Platini digantung terhadap “pembayaran tidak taat” yang diterimanya dari Presiden FIFA, Joseph Blatter yang juga digantung.

UEFA melihat dalam senario di mana mereka memerlukan presiden baru: sama ada jika Platini terselamat dari penggantungan dan kemudian melantik Presiden FIFA pada 26 Februari; atau jika dia digantung oleh FIFA.

Kongres biasa UEFA seterusnya pada 23 Mac 2016, di Budapest hadir terlalu awal untuk menyusul semua prosedur dan memilih presiden baru.

Kongres luar biasa dalam acara pilihan raya presiden diperlukan hadir kemudian pada 2016 kerana kongres biasa seterusnya tidak diadakan sehingga 2017.

Kemungkinan tarikh akan diteruskan bagi perlawanan akhir Liga Juara–juara pada 28 Mei di Milan atau menjelang 10 Jun bagi awal Euro 2016.

Tidak seperti FIFA, UEFA tidak melantik pemangku presiden sehingga nasib Paltini ditentukan. Villar Llona, yang menerima amaran dari FIFA baru–baru ini kerana tidak bekerjasama dengan penyiasatan, hanya mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa eksekutif. – dpa