Eksport kayu ...

Eksport kayu Vietnam 2017 melebihi AS$7.5b

HANOI, 20 April – Vietnam dijangka melebihi sasaran pendapatan 7.5 bilion dolar AS daripada eksport kayu pada tahun 2017, menurut pakar-pakar tempatan hari ini.

Statistik dari Ketua Pejabat Statistik di negara ini menunjukkan bahawa pada suku pertama (Q1) tahun ini, eksport kayu mencapai 1.78 bilion dolar AS dalam pendapatan, naik 17.1 peratus tahun ke tahun. Ini menunjukkan bahawa Vietnam eksport kayu akan dikendalikan oleh beberapa perjanjian perdagangan bebas (FTA), terutama Korea FTA Vietnam Selatan. Dalam Q1, Vietnam memperoleh AS$143.8 dolar AS dalam eksport kayu ke Korea Selatan, sehingga 16.6 peratus tahun ke tahun.

Pada tahun 2015, walaupun pada kadar pertumbuhan yang sederhana, keseluruhan industri menjana sebanyak 1.1 peratus, eksport kayu Vietnam ke Korea Selatan mencatatkan peningkatan pendapatan sebanyak 15.3 peratus, ini berikutan dengan kesan positif daripada FTA dua hala mereka, lapor akhbar Cong Thuong. Vietnam berhasrat untuk meningkat pendapatan eksport produk kayu untuk AS$10 bilion dolar pada tahun 2020. – Xinhua

ARTIKEL YANG SAMA