Eksport Korea...

Eksport Korea jatuh 12 bulan berturut-turut

SEOUL, 28 Dis – Eksport Korea Selatan dijangka jatuh untuk bulan ke-12 berturut-turut pada Disember, demikian menurut kaji selidik Reuters, berikutan permintaan daripada ekonomi pasaran membangun dan China kekal lemah sementara harga minyak mentah yang rendah.

Ramalan penengah dalam kalangan 15 pakar ekonomi ialah eksport Korea Selatan akan jatuh 10.9 peratus pada Disember berasaskan dolar berbanding setahun lalu, berbanding penyusutan 4.8 peratus pada November.

Kejatuhan itu, bagaimanapun, tidak seburuk seperti kejatuhan 16.0 peratus pada Oktober, kejatuhan terbesar dalam enam tahun. “Korea Selatan akan menguruskan lebihan dagangan disebabkan kelembapan import, menandakan kelemahan dalam ekonomi,” kata Lee Sang-jae, ketua pakar ekonomi di Eugene Investment and Securities di Seoul. “

Juga, apabila menimbang kejatuhan harga minyak pada Disember, ia tidak berkemungkinan eksport akan baik secara ketara pada awal 2016.”

Ramalan pakar ekonomi juga mengunjurkan kejatuhan 18.6 peratus bagi import pada Disember, lebih buruk daripada kejatuhan 17.6 peratus dicatat pada November.

Korea Selatan akan menjadi negara perdagangan pertama di dunia menyiarkan angka eksport Disember pada 1 Januari 2016 dan keputusan akan menunjukkan ekonomi global kekal lembap pada tahun baharu.

Kaji selidik sama menunjukkan pengeluaran perkilangan lembap untuk dua bulan berturut-turut pada November, jatuh 0.5 peratus daripada sebulan lalu, disebabkan permintaan eksport lemah mengatasi permintaan domestik.

Pengeluaran perindustrian jatuh 1.4 peratus pada Oktober bersandarkan bulanan susulan permintaan lemah memperlahankan aktiviti pembuatan.

Sementara itu, inflasi tahunan dijangka meningkat untuk bulan ketiga pada Disember, menokok kepada 1.1 peratus daripada setahun lalu, demikian menurut data kaji selidik Reuters.

Ini bakal menjadi kadar terpantas kejatuhan harga pengguna sejak Oktober 2014. Inflasi berada pada 1.0 peratus pada November dan dijangka terus naik pada 2016, kata penganalisis.

Bagaimanapun, penganalisis menjangka inflasi meningkat secara beransur-ansur tahun depan, sejajar unjuran Bank of Korea.

Data pengeluaran perkilangan akan disiarkan pada 30 Disember dan data inflasi pada 31 Disember. – Reuters