Eksport minya...

Eksport minyak Iran melepasi 2 juta tong sehari

TEHRAN, 3 April (AFP) – Eksport minyak Iran telah melepasi 2 juta tong sehari berikutan penarikan sekatan di bawah perjanjian nuklear dengan kuasa-kuasa dunia, kata Menteri Minyak Bijan Zanganeh hari ini.

“Hasil eksport minyak dan gas Iran kini berada pada lebih daripada 2 juta tong sehari” selepas meningkat sebanyak 250,000 tong sehari sejak 1 Mac, perkhidmatan berita kementerian Shana yang dipetik daripada Zanganeh sebagai berkata.

Iran telah menggandakan eksport sejak perjanjian nuklearnya yang berkuat kuasa pada 16 Januari lalu.

Iran, ahli OPEC, mempunyai rizab minyak keempat terbesar di dunia tetapi eksportnya telah lama dihalang oleh sekatan atas sebab program nuklearnya.

Iran telah menggandakan eksport sejak perjanjian nuklearnya yang berkuat kuasa pada 16 Januari lalu. – AFP
Iran telah menggandakan eksport sejak perjanjian nuklearnya yang berkuat kuasa pada 16 Januari lalu. – AFP

Ia telah bergerak maju dengan peningkatan eksport walaupun kebimbangan dunia dalam lebihan bekalan yang telah membawa kepada penurunan harga minyak kepada bawah AS$40 setong, dari lebih daripada AS$ 100 setong pada pertengahan 2014.

Pengeksport utama Arab Saudi telah berkata ia bersedia untuk mempertimbangkan pembekuan hasil pengeluaran mereka bagi membantu menstabilkan harga minyak pasaran.

Tetapi dalam satu temu bual yang disiarkan Jumaat, Timbalan putera mahkota Arab Saudi, Mohammed bin Salman mengulangi amaran pada kedudukan Riyadh bahawa para pengeluar utama yang lain, termasuk Iran, perlu melakukan perkara yang sama.