Emas keempat ...

Emas keempat Biles

RIO DE JANEIRO, 17 Ogos – Simone Biles muncul dengan kejayaan Olimpiknya di Rio dengan menyamakan rekod pingat emas keempat, kurang dari lima yang diburunya, tetapi dengan namanya berada diantara ahli gimnastik yang hebat.

Atlet itu, 19, memenangi pingat emas semalam didepan rakan sepasukan AS, Amy Raisman, meregangkan otot dan dengan keazaman kuat beliau menunjukkan jalan kepada ahli pasukan untuk serba-boleh dan menerima gelaran.

Satu–satunya kedudukan diantara dia dan sejarah, tergelincir di atas laluan pada dua hari kedua pertandingan yang memberikannya pingat gangsa.

Dia adalah wanita kelima untuk memenangi empat pingat emas pada Sukan yang sama selepas Agnes Keleti dari Hungary (1956), Larissa Latynina dari Soviet (1956), Vera Caslavska dari Czech (1968) dan Ecaterina Szabo dari Romaina (1984). Tetapi Biles masih tidak bimbang.

pg24_160818_olympic logo

Simone Biles memenangi pingat emas semasa acara gimnastik artistik wanita peringkat akhir di Sukan Olimpik 2016 di Rio de Janeiro, Brazil. – AP
Simone Biles memenangi pingat emas semasa acara gimnastik artistik wanita peringkat akhir di Sukan Olimpik 2016 di Rio de Janeiro, Brazil. – AP

“Untuk keluar dari Olimpik pertama anda dengan lima pingat dan empat emas, bagaimana anda perlu merasa kecewa,” katanya. “Ia adalah menarik, ia berakhir, tetapi juga sedih.”

Biles tidak beraksi di London kerana dia terlalu mudah untuk bersaing tetapi telah mendominasi gimnastik dalam sekitar empat tahun. Menamatkan diatas podium ditepinya adalah Raiman,22, yang mana lebih dari apa yang diharapkannya.

“Saya masih ingat menontonnya (di London) dan berkata ‘saya mahu menjadi sepertinya. Hanya berdiri ditepinya adalah menakjubkan. Ia adalah di atas saya dan Aly menamatkan 1-2 di atas lantai.” – AFP

ARTIKEL YANG SAMA