Empat maut te...

Empat maut tembakan di Tel Aviv

TEL AVIV, 9 Jun – Dua rakyat Palestin melepaskan tembakan di kelab malam yang popular berhampiran ibu pejabat tentera Tel Aviv Israel semalam, membunuh empat orang dalam satu serangan paling buruk dalam gelombang bulan keganasan yang panjang.

Kejadian tembakan itu menyebabkan kekecohan , dan video yang disiarkan di media sosial menunjukkan seorang pegawai beruniform melepaskan tembakan, walaupun sasaran itu tidak dapat dilihat.

Polis berkata salah seorang daripada penyerang itu telah ditahan, manakala seorang lagi cedera oleh tembakan dan kini menjalani pembedahan.

Lima lagi tercedera dalam serangan lain dan membunuh empat orang di Pasar Sarona di ibu negara komersial, polis Israel berkata.

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu melawat tempat kejadian apa yang dilihatnya sebagai “pembunuhan pengganas secara senyap ” selepas beliau pulang dari lawatan ke Moscow.

“Kami membincangkan pelbagai langkah untuk mengekang serangan dan pertahanan yang sepatutnya kami ambil untuk menangani fenomena keganasan ini,” sumber berkata sebagai memetik Perdana Menteri.

“Akan ada tindakan intensif oleh polis, tentera dan anggota pasukan keselamatan lain, bukan sahaja untuk menangkap setiap penjenayah kepada pembunuhan ini tetapi juga untuk mengelakkan kejadian lain daripada berlaku.”

Beliau tidak mengulas lanjut. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA