Empat pekerja...

Empat pekerja PetroVietnam didakwa

HANOI, 16 Sept – Empat pegawai Kumpulan Minyak dan Gas Nasional Vietnam (PetroVietnam) Korporasi Pembinaan Stok Bersama (PVC) didakwa, kata Kementerian Keselamatan Awam (MPS) pada hari ini.

Menurut satu kenyataan yang dikeluarkan oleh kementerian, agensi siasatan polis MPS sedang menyiasat dan mengesahkan pencabulan yang menyebabkan kerugian ekonomi berjumlah 3.3 trilion dong Vietnam dalam PVC.

Empat pegawai itu yang juga menghadapi penahanan dan waran menggeledah termasuk bekas ketua pengarah PVC Vu Duc Thuan, penolong ketua pengarah Truong Quoc Dung dan bekas ketua akauntan Pham Tien Dat.

Dalam satu tindakan berkaitan, bekas ketua pengarah PVC Trinh Xuan Thanh dalam tempoh 2007-2013 dipecat daripada jawatan penolong perhimpunan agung pada Julai dan disingkir daripada keahlian parti semalam.

Pada awal Jun, media tempatan melaporkan sebuah kereta Lexus bernilai lebih 5 bilion dong Vietnam, yang digunakan oleh Thanh dengan plet pendaftaran perkhidmatan awam.

Laporan media tempatan menumpu pada tiga isu. Pertama, kereta yang mengambil Thanh adalah sebuah kereta persendirian tetapi menggunakan plet pendaftaran perkhidmatan awam. Kedua, terdapat kerugian serius dalam PVC di mana Thanh bekerja sebagai pemimpin pada 2007 dan 2013. Ketiga, meskipun menanggung kerugian, Thanh dilantik menjadi naib pengerusi jawatankuasa rakyat Hau Giang di selatan Vietnam. – Xinhua