Empat pemilik...

Empat pemilik bangunan ditahan

HANGZHOU, 12 Okt – Polis menahan empat pemilik rumah selepas bangunan kediaman dipajak mereka runtuh, membunuh 22 orang di Bandar Raya Wenzhou di wilayah Zhejiang, timur China pada Isnin.

Kira-kira 800 pekerja penyelamat menyelesaikan misi pencarian, di daerah industri Lucheng semalam, menarik 28 orang dari runtuhan. Dua puluh dua mangsa ditemui mati, dan enam mangsa dimasukkan ke hospital. Polis sedang menyiasat punca runtuhan itu.

Empat bangunan telah dibina oleh penduduk kampung Zhongyangtu pada tahun 1970-an dan 1980-an. Lima buah rumah bersebelahan yang dibina dalam tempoh yang sama masih kekal berdiri, tetapi pekerja penyelamat kini merobohkannya bagi mengelakkan bencana selanjutnya. Rumah-rumah kediaman yang musnah itu disewakan kepada pekerja asing.

Gambar fail 10 Oktober 2016 menunjukkan anggota penyelamat mencari mangsa yang tertimbus di tempat kejadian selepas empat bangunan runtuh di Wenzhou, timur wilayah Zhejiang China. - AFP
Gambar fail 10 Oktober 2016 menunjukkan anggota penyelamat mencari mangsa yang tertimbus di tempat kejadian selepas empat bangunan runtuh di Wenzhou, timur wilayah Zhejiang China. – AFP

Yan Yongfa, seorang pekerja asing dari barat daya China Wilayah Guizhou dan salah satu daripada enam mangsa, berkata dia sedang tidur apabila bunyi letupan yang kuat kedengaran, dan dia telah jatuh ke dalam serpihan. Beliau berkata rumah-rumah kampung lama itu telah menarik kepada pekerja asing dengan harga sewa serendah 420 yuan (AS$62.50) sebulan.

Barat Wenzhou adalah kelompok industri yang menarik ramai buruh luar bandar mencari pekerjaan. Seorang pekerja asing bernama Zhang berkata beliau telah bekerja di kawasan itu selama 19 tahun. Kebanyakan rumah-rumah kampung pada asalnya mempunyai empat tingkat, tetapi pemilik rumah kini menambah untuk lima atau enam tingkat.

“Bangunan-bangunan lama yang masih dalam perancangan bandar kerajaan untuk pembinaan semula,” katanya. Selepas bangunan runtuh, beberapa jalan telah ditutup. – Xinhua