Enam suspek b...

Enam suspek bantu siasatan penemuan kubur

KUALA LUMPUR, 12 Nov (Bernama) – Enam suspek terdiri daripada warga Myanmar dan Thailand telah dikenal pasti bagi membantu siasatan berhubung penemuan kubur dipercayai etnik Rohingya di Wang Kelian, Perlis, Mei lepas.

Namun, tiada suspek tempatan yang dikenal pasti setakat ini, sejak siasatan dijalankan Pasukan Siasatan Khas yang ditubuhkan bagi menyiasat perkara itu.

Ketua pasukan berkenaan SAC Goh Kok Liang berkata kesemua suspek dikesan berdasarkan maklumat daripada soal siasat kira-kira 30 saksi yang majoritinya rakyat tempatan dan beberapa pelarian Rohingya di Depoh Tahanan Belantik, Sik, Kedah.

“Daripada maklum balas mereka, tiada keterangan bahawa rakyat tempatan terlibat, hanya nama enam orang ini yang disebut.

“Bagaimanapun, saya alu-alukan orang ramai untuk salurkan maklumat kepada kami sekiranya mereka mengetahui ada orang tempatan terlibat, jangan hanya dengar cakap-cakap,” katanya kepada Bernama ketika dihubungi di sini, Khamis.

Mengulas lanjut, Goh berkata nama kesemua suspek terdiri daripada seorang wanita dan lima lelaki ini telah diperoleh dan sehingga kini mereka masih bebas sama ada di dalam atau luar Malaysia.

“Dipercayai suspek perempuan adalah warganegara Thailand, tetapi tidak boleh sahkan untuk suspek lelaki, tetapi semua sama ada (mereka) warga Myanmar atau Thai.

Umur mereka juga belum diperoleh, cuma mereka orang dewasa.