England berde...

England berdepan ancaman berkembar

UEFA-Euro-2016-Logo

CHANTILLY, Perancis, 15 Jun (AFP) – Selepas menerima amaran akan disingkirkan daripada kejohanan jika peminat mereka berkelakuan tidak senonoh, England juga berdepan ancaman Gareth Bale yang begitu bersemangat menjelang pertemuan Euro 2016 di Lens esok.

Pergaduhan berdarah di antara peminat pesaing yang mencemarkan perlawanan pembukaan England semasa seri 1-1 dengan Rusia di Marseille hujung minggu lalu menyaksikan pasukan Roy Hodgson menghadapi ancaman penyingkiran oleh UEFA.

Midfield England, Adam Lallana berkata keputusan seperti itu adalah “mengecewakan” dan Hodgson dan kapten pasukan Wayne Rooney mengeluarkan mesej video merayu supaya semua pihak bertenang.

Tetapi dengan peminat England dan Wales dinasihatkan untuk berada di tempat berhampiran Lille, di mana Rusia menentang Slovakia hari ini, persediaan untuk perlawanan itu pasti tegang.

Kawalan polis akan ditingkatkan di Lens, bandar perindustrian di utara Perancis dengan 2,400 anggota keselamatan dikerahkan berkawal di jalan raya.

Pegawai tambahan ditempatkan dari Britain untuk memberikan bantuan, sementara pengharaman ke atas penjualan alkohol telah diumumkan dan semua sekolah akan ditutup.

Persekutuan Bola Sepak dan Persekutuan Bola Sepak Wales menggesa peminat tanpa tiket untuk tidak hadir, tetapi biarpun Stade Bollaert-Delelis, Lens hanya mampu memuatkan 35,000 peminat, di antara 40,000 dan 50,000 penyokong British dijangka memenuhi bandar itu.

Para pemain England menyaksikan keganasan Sabtu lalu apabila penyokong Rusia menyerang penyokong Inggeris selepas wisel penamat dibunyikan, tetapi mereka melakukan terbaik untuk memesongkan perhatian dari isu itu.

“Keadaan tidak bagus untuk dilihat pada akhir perlawanan, tetapi orang ramai yang berkuasa akan berurusan dengannya,” kata pemain pertahanan, Ryan Bertrand.

ARTIKEL YANG SAMA