England pasuk...

England pasukan terbuka

BURTON-ON-TRENT, United Kingdom, 30 Ogos – Bakat yang semakin berkurangan dalam Liga Perdana (PL) Inggeris boleh menyebabkan pengurus baru England Sam Allardyce tidak mempunyai pilihan selain menerapkan pemain kelahiran luar negara ke dalam skuad The Three Lions, beliau berkata kelmarin.

Selepas menamakan skuadnya untuk aksi pembukaan kelayakan Piala Dunia 2018 di Slovakia pada Ahad, Allardyce mendedahkan dia telah gagal untuk memanggil midfield Sevilla dari Perancis, Steven N’Zonzi.

Langkah Allardyce itu dihalang oleh FIFA kerana N’Zonzi bermain untuk pasukan Bawah-21 Perancis, tetapi dengan hanya kira-kira 35 peratus pemain utama Liga Perdana adalah pemain tempatan, Allardyce mahu mengekalkan pilihannya terbuka.

Ditanya sama ada dia tidak sepatutnya memberi keutamaan kepada pemain yang lahir di England, Allardyce berkata: “Ia berlaku di negara-negara lain.

“Kekurangan pemain Inggeris dalam Liga Perdana, saya fikir hanya 31 peratus. Jika tidak bermain secara tetap, pasti jika anda memenangi sesuatu dan pemain itu memaksa dirinya memihak kepada pasukan berkenaan, kemudian baru anda memberinya peluang?

“Ia satu perkara yang sangat halus, saya bersetuju dengan anda. Saya perlu melihat jika saya dapat melakukannya satu hari nanti, bagaimana persepsi di seluruh negara. Jika dia turun dan menjaringkan gol kemenangan, adakah ia menjadi agak buruk?”

Raheem Sterling, yang dilahirkan di Jamaica merupakan pemain kelahiran luar negara dalam skuad semasa Allardyce. Pemain sayap Manchester City itu berpindah ke England ketika dia berusia lima tahun.

Allardyce menunjukkan kepada pasukan kriket dan ragbi England sebagai contoh pasukan kebangsaan yang telah berjaya mengintegrasikan pemain asing ke dalam skuad mereka. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA