Era baru Form...

Era baru Formula Satu bermula

WASHINGTON, 8 Sept – Formula One memasuki era baru kelmarin apabila jutawan Amerika Liberty Media John Malone bersetuju mengambil alih sukan permotoran yang bernilai AS$8 bilion, lantas mencetuskan persoalan tentang peranan dalang sepanjang masa F1 Bernie Ecclestone.

Dalam perjanjian yang mengakhiri spekulasi masa depan F1 sejak setahun lalu, Liberty berkata ia telah bersetuju dengan perjanjian untuk membeli syarikat induk F1 dari CVC Capital, dan telah memperoleh kepentingan minoriti 18.7 peratus.

Kumpulan Liberty Media akan membayar harga ekuiti AS$4.4 bilion tunai, saham baru diterbitkan dan hutang boleh tukar untuk melengkapkan perjanjian itu yang memberikan F1 nilai perusahaan sebanyak AS$8.0 bilion.

Liberty berkata ia akan mengekalkan Ecclestone, yang membawa F1 ke dalam operasi global selama hampir empat dekad, sebagai ketua eksekutif, tetapi juga menamakan naib pengerusi 21st Century Fox Chase Carey sebagai pengerusi baru syarikat.

formula

Pengambilalihan ini dijangka siap tahun depan, tertakluk kepada kelulusan pengawal selia, pemegang saham Liberty Media dan Persekutuan Antarabangsa de l’Automobile (FIA) yang mentadbir F1.

Pengambilan ini memberikan kawalan kebebasan sukan global dan amat menguntungkan yang merangkumi 21 perlumbaan tahun ini bermula dari Melbourne dan Shanghai ke Sochi, Mexico City dan selesai di Abu Dhabi.

F1 mendapat berbilion-bilion dolar hasil daripada pengiklanan dan hak penyiaran untuk pertandingan yang ditonton paling ramai oleh peminat sukan di dunia.

Ia juga mendapat berjuta-juta dolar daripada jualan jenama barangan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA