Erdogan akan ...

Erdogan akan temui Obama minggu ini

ISTANBUL, 29 Mac (Reuters) – Presiden Turki Tayyip Erdogan mengatakan hari ini dia akan menemui Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama semasa sidang kemuncak nuklear di Washington minggu ini, di tengah-tengah perbezaan berhubung haluan dasar domestik Syria dan Turki.

Erdogan akan menjadi di antara lebih 50 para pemimpin dunia semasa Sidang Kemuncak Keselamatan Nuklear pada Khamis dan Jumaat. Terdapat spekulasi tegang dalam media Turki sama ada dia akan bertemu dengan Obama, dengan beberapa daripadanya mengatakan kegagalan untuk melakukannya akan menjadi satu sifat pengendahan sengaja AS.

Anggota NATO, Turki adalah sebahagian daripada pasukan gabungan diketuai AS dalam memerangi IS di Syria dan Iraq, namun dua sekutu itu tidak sepakat berhubung militia Kurdish di utara Syria. Ia telah mendapat sokongan tentera AS namun Turki melihatnya sebagai satu ancaman kepada keselamatan negaranya.

Washington juga telah mengkritik rekod atas kebebasan ekspresi Turki. Naib Presiden AS, Joe Biden berkata semasa lawatan pada Januari bahawa Turki sedang menetapkan contoh terburuk di rantau itu dalam mengugut media dan menuduh ahli akademik pengkhianat.

ARTIKEL YANG SAMA