Erdogan berde...

Erdogan berdepan kritikan EU

ISTANBUL, 22 Julai – Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan hari ini berdepan kritikan memuncak Kesatuan Eropah (EU) berhubung tindakan keras yang ‘tidak dapat diterima’ yang menyaksikan puluhan ribu orang telah ditahan atau dipecat, ketika para penyokong meraikan kegagalan rampasan kuasa seminggu lalu yang bertujuan untuk menamatkan pemerintahannya.

Pihak berkuasa mengenai kecemasan darurat kelmarin, memperkukuhkan kuasa kepada suspek yang ditahan di sebalik pemberontakan kilat tentera yang gagal dan menangguhkan konvensyen hak Eropah penting.

EU menggesa Turki ‘untuk menghormati mana-mana peraturan undang-undang, hak asasi kemanusiaan dan kebebasan fundamental’, dalam satu kenyataan bersama dari ketua hal ehwal luar negeri, Federica Mogherini dan pesuruhjaya besar, Johannes Hahn.

Mereka membidas pemecatan dan penggantungan puluhan ribu orang dalam sistem pendidikan, badan kehakiman dan media itu sebagai ‘tidak dapat diterima’ dan berkata me-reka sedang memantau kecemasan darurat ‘dengan penuh kebimbangan’.

Para penyokong membawa potret gergasi Recep Tayyip Erdogan semasa perhimpunan di jambatan Bosphorus di Istanbul pada 21 Julai. – AFP
Para penyokong membawa potret gergasi Recep Tayyip Erdogan semasa perhimpunan di jambatan Bosphorus di Istanbul pada 21 Julai. – AFP

Sekutu Barat, Turki sudah lama memantau pergolakan di negara anggota penting NATO itu, yang belum sembuh dari gelombang serangan bom oleh kumpulan Islamic State dan pemberontak Kurdish.

Namun di negaranya, Erdogan telah menikmati sokongan ramai yang berada di jalanan semalaman di Istanbul.

Sekumpulan besar khalayak ramai sekali lagi dijangka akan memenuhi medan bandar hari ini untuk meraikan kemenangan Erdogan ke atas pemberontak, yang menggagalkan rampasan kuasa pada Jumaat lepas bersama askar-askar, kereta kebal dan jet pejuang yang mengorbankan 265 nyawa. – AFP