Erdogan rasmi...

Erdogan rasmi masjid baru di AS

LANHAM, Amerika Syarikat, 3 April (AFP) – Di bawah kubah Ottoman yang megah, dengan mengibarkan bendera Turki di luar masjid baru mereka, sekumpulan orang Islam di Amerika Syarikat, bersesak-sesak Sabtu lalu bagi mengalu-alukan presiden.

Lokasi yang cantik berhampiran ibu negara Washington, Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan telah merasmikan Diyanet Center of America. Pemimpin Ankara itu, negara yang mempunyai projek besar-besaran dengan kos sebanyak AS$110 juta, berkata kemunculan masjid di bandar kecil Lanham itu adalah tepat dan masuk akal, yang mana Donald Trump dalam ucapan pilihan raya AS akan mengharamkan orang Islam untuk memasuki negara itu.

“Malangnya, kita akan melalui masa yang sukar di seluruh dunia. Sikap tidak toleransi terhadap umat Islam semakin meningkat bukan sahaja di sini di Amerika Syarikat tetapi juga di seluruh dunia,” kata Erdogan, yang dituduh atas peraturannya yang semakin autokratik.

“Sebab itulah saya percaya pusat ini akan memainkan peranan yang penting,” katanya, menceriakan beribu-ribu orang ramai disana samaa ada lelaki, wanita dan kanak-kanak yang penuh di tepi penghadang keselamatan.

Recep Tayyip Erdogan bercakap semasa beliau merasmikan Diyanet Islamic Cultural Center di Lanham, Maryland. – AFP
Recep Tayyip Erdogan bercakap semasa beliau merasmikan Diyanet Islamic Cultural Center di Lanham, Maryland. – AFP

Kompleks itu, satu-satunya di Amerika Syarikat memperilihatkan dua menara, gema zaman kegemilangan seni bina Uthmaniyyah abad ke-16, dengan kubah pusat, separuh kubah dan kubah kecil dihiasi seperti Masjid Suleymaniye di Istanbul.

“Keganasan itu tidak mempunyai agama, tidak akan mempunyai sebuah negara, tidak akan mempunyai kewarganegaraan, dan tidak akan pernah mempunyai asas atau etnik,” kata Erdogan. “Ia tidak boleh diterima untuk orang Islam di dunia yang akan terpaksa membayar harga kengerian dan kesakitan yang dibuat oleh segelintir pengganas selepas kejadian 9/11.”

Erdogan, yang mencetuskan kontroversi baru pada hari Khamis lalu apabila maklumat keselamatan beliau bertempur dengan media di ibu negara Amerika Syarikat, berkata perasaan yang lebih terhadap anti-Muslim pada kempen presiden Amerika Syarikat adalah ‘sangat menarik, dan mengejutkan.’

Tetapi yang sebenarnya, Erdogan berhujah, “sama seperti semua masyarakat yang lain di sini di Amerika Syarikat, masyarakat Islam menyumbang kepada pengukuhan Amerika Syarikat.”