Eritrea tuduh...

Eritrea tuduh Ethiopia lancarkan serangan

NAIROBI, 13 Jun (AFP) – Eritrea hari ini menuduh Ethiopia melakukan serangan kebanyakan tenteranya di sempadan, tetapi seorang pegawai di Addis Ababa berkata mereka tidak mengetahui apa-apa laporan mengenai serangan tersebut.

Ethiopia semalam “melepaskan serangan ke atas Tsorona Terhadap Eritrea Central Front,” Kementerian Penerangan Eritrea berkata dalam satu kenyataan.

Jurucakap kerajaan Ethiopian, Getachew Redda berkata tiada serangan yang berlaku dimaklumkan kepada mereka. Eritrea mencapai kemerdekaan dari Ethiopia pada tahun 1991 selepas tiga dekad perang, tetapi kembali berperang dalam 1998-2000.

Mereka kekal sebagai musuh, dengan setiap askar-askar mereka masih mengintai yang lain di sepanjang sempadan berkubu. Ketegangan tidak pernah berhenti. “Tujuan dan kesan daripada serangan itu tidak jelas,” kata pihak Eritrea, sambil menambah ia “akan mengeluarkan kenyataan lanjut mengenai situasi yang sedang berlaku.”

Pada bulan Februari, Ethiopia menuduh Eritrea berada di sebalik bantahan anti-kerajaan di rantau Oromia tahun lepas yang membawa kepada sekatan keganasan oleh kerajaan dalam Addis Ababa.

Kedua-dua negara kekal bermusuhan dalam perebutan bandar Badme, yang diberikan kepada Eritrea oleh suruhanjaya sempadan Bangsa-Bangsa Bersatu yang disokong tetapi masih dikawal oleh Ethiopia.

ARTIKEL YANG SAMA