EU bazir 5.5 ...

EU bazir 5.5 bilion euro pada 2015

BRUSSELS, 13 Okt – Kesatuan Eropah (EU) membazirkan 5.5 bilion euro pada tahun 2015, kata pemerhati kewangan blok hari ini, mengingatkan Brussels perlu memenangi semula kepercayaan warga Eropah yang terjejas oleh Brexit dan krisis lain.

Wang yang dibelanjakan dengan teruk seterusnya membayar kakitangan yang dibayar berlebihan kerana menghasilkan perkhidmatan komputer cloud, katanya.

Satu lagi contoh termasuk bantuan yang diperuntukkan untuk perusahaan saiz kecil dan sederhana di Republik Czech, Itali dan Poland yang juga memberi faedah kepada penduduk dianggap tidak sah, tambahnya.

Dalam laporan yang dikeluarkan untuk tahun 2015, Klaus-Heiner Lehne, presiden Mahkamah Auditor Eropah, berkata warga Eropah telah hilang keyakinan dalam institusi EU di tengah krisis ekonomi, krisis penghijrahan dan pengundian Britain untuk meninggalkan EU.

“Pada bulan-bulan dan tahun-tahun akan datang, cabaran besar untuk EU adalah untuk memperolehi semula keyakinan tersebut,” kata Lehne dalam satu pembentangan laporan, menekankan satu permulaan yang baik adalah untuk memastikan wang dibelanjakan dengan lebih baik.

“Orang tidak boleh mempercayai kami jika mereka tidak mempercayai kami sedang menjaga wang mereka dengan baik,” kata Lehne. – AFP