EU lancar rom...

EU lancar rombakan suaka dalam pembahagian pendatang

BRUSSELS, 6 April – Kesatuan Eropah (EU) melancarkan rombakan hari ini bagi membaik pulih peraturan sistem suaka EU untuk perkongsian tanggungjawab yang lebih adil bagi kemasukan pendatang yang tidak pernah berlaku sebelum ini walaupun menghadapi rintangan 28 negara Barat.

Suruhanjaya Eropah, eksekutif EU, membuka cadangan pembaharuan peraturan selepas Greece mula mengusir pendatang ke Turki di bawah perjanjian kontroversi antara Brussels dan Ankara. Pulangan sejak itu telah terhenti.

“Kita perlu mengubah sistem suaka Eropah kami,” kata Naib Presiden Pertama suruhanjaya Frans Timmermans pada sidang akhbar di Brussels. “Sistem pada masa ini tidak berfungsi.”

Apa yang dipanggil dalam peraturan Dublin yang sedia ada telah dikritik sebagai kuno dan tidak adil kepada negara-negara seperti Greece, di mana kebanyakan daripada 1.25 juta pendatang Syria, Iraq, Afghanistan dan lain-lain memasuki blok Barat tahun lepas.

Frans Timmermans membuat sidang akhbar di Ibu Pejabat EU di Brussels kelmarin. - AFP
Frans Timmermans membuat sidang akhbar di Ibu Pejabat EU di Brussels kelmarin. – AFP

Pada masa ini, di bawah undang-undang itu, pendatang yang mencari suaka mesti menyerahkan permohonan mereka dalam negara di mana mereka mula-mula tiba, dan hendaklah dikembalikan semula jika mereka bergerak ke tempat lain.

Akan tetapi pada tahun 2015 menunjukkan peraturan itu telah berkecai apabila negara-negara seperti Itali dan Greece, salah satu daripada ahli-ahli EU yang paling miskin, telah menjadi kemasukkan pendatang yang ramai yang mahu perlindungan di Jerman dan negara-negara utara EU yang kaya. – AFP