EU perlu hadk...

EU perlu hadkan pendatang asing

PARIS, 25 Nov (AFP) – Perdana Menteri Perancis Manuel Valls kelmarin menggesa Kesatuan Eropah untuk menghadkan bilangan pendatang, berikutan kebimbangan keselamatan memuncak selepas serangan Paris.

“Eropah mesti mengatakan bahawa ia tidak lagi dapat menampung lebih ramai penduduk, ia tidak mungkin,” kata beliau dalam sebuah majlis makan tengah hari bersama media asing yang dikendalikan oleh Jerman Suddeutsche Zeitung.

“Mengawal sempadan luar Kesatuan Eropah adalah penting untuk masa depan EU Jika kita tidak berbuat demikian, manusia akan berkata: ‘Cukup, Eropah!’”Katanya.

Eropah telah berjuang selama berbulan-bulan untuk menghadapi krisis asing terbesar sejak Perang Dunia II, tetapi kebimbangan mengenai keselamatan telah meningkat sejak kumpulan jihad IS membunuh 130 orang di Paris bulan ini, serangan yang paling teruk di Perancis.

EU bersetuju Jumaat lalu untuk mempercepatkan pembaharuan melalui zon pasport bebas Schengen menjelang akhir tahun ini semasa mesyuarat di Brussels, di mana Perancis juga menolak skim kontroversi untuk mengumpul data tentang penumpang udara.

Pendatang terkandas menunggu makanan di sempadan Greek-Macedonia. – Reuters
Pendatang terkandas menunggu makanan di sempadan Greek-Macedonia. – Reuters

Paris juga telah meningkatkan usaha untuk mewujudkan pakatan antarabangsa untuk melawan IS, yang telah diisytiharkan sebagai ‘khalifah’ di Syria dan Iraq, dan Valls memberi amaran kepada kumpulan jihad juga merupakan ancaman kepada rakan kuasa-kuasa Eropah, Jerman dan Itali.

Beliau berkata ‘blok’ mesti melindungi dirinya dengan mengatasi krisis asing pada sumbernya, dan memastikan berjuta-juta orang yang telah melarikan diri Syria diuruskan di negara-negara yang bersempadan dengan negara yang dilanda perang dan bukannya melarikan diri dengan cara berhijrah ke EU.

“Eropah perlu mencari jalan untuk memastikan bahawa pendatang diuruskan di negara-negara jiran Syria. Jika tidak, keupayaan Eropah untuk mengawal sempadan menjadi persoalan,” katanya.