Evans tidak b...

Evans tidak bersama kami – Martinez

SINGAPURA, 17 Julai – Pengurus pasukan Everton, Roberto Martinez bertindak segera untuk mengetepikan khabar angin dalam media British yang menggambarkan kelabnya akan menandatangani pemain pertahanan Manchester United, Jonny Evans.

Sejumlah akhbar mendakwa Everton menawarkan lapan juta paun ($12.51 juta) bagi pemain antarabangsa Ireland Utara itu tetapi Martinez memberikan respons yang tegas apabila soalan mengenai hubungan itu di Singapura hari ini.

“Tidak, ia tidak benar,” pengurus dari Sepanyol itu memberitahu wartawan, sehari menjelang perlawanan akhir Trofi Asia Liga Perdana menentang Arsenal. “Saya selalu berkata saya tidak akan mengulas mengenai mana-mana nama yang dikongsikan tetapi saya boleh memberitahu anda perkara itu adalah tidak benar.”

Pemain pertahanan Everton dari Ireland, Seamus Coleman mengakui laporan itu adalah gangguan yang tidak dimahukan tetapi sesuatu yang kerap berlaku dalam setiap jendela pertukaran ketika wartawan mahu mengisikan ruang-ruang kolum.

Jurulatih Everton ketika dalam satu sidang media menerangkan perancangan pasukannya. - AFP
Jurulatih Everton ketika dalam satu sidang media menerangkan perancangan pasukannya. – AFP

“Saya rasa ia adalah sebahagian dan bungkusan bola sepak, ia selalu pada masa musim panas dan Januari apabila perkara ini berbangkit. Bos sudah berkata tiada hubungan dengan Jonny Evans dan perkara seperti ini,” kata Coleman.

“Jika nama anda banyak disebutkan, jadi anda mungkin melakukan sesuatu yang tepat tetapi tidak semestinya tepat sepanjang masa dan saya bersedia untuk memperbaikinya apa yang saya lakukan musim lalu di Everton.

“Musim lalu kami tidak sampai kepada jangkaan dan saya bersedia meletakkan yang tepat kempen ini,” tambahnya mengenai penyudah pasukannya di tangga ke-11 dalam Liga Perdana.

Martinez juga mahu untuk mengurangkan spekulasi yang mengelilingi masa depan rakan sepasukan antarabangsa Coleman, James McCarthy di kelab itu, menegaskan pemain tengah itu adalah sebahagian daripada perancangan Everton. – Reuters