FA ‘ekspresi ...

FA ‘ekspresi keangkuhan’, mungkin ditukar nama

MANCHESTER, 10 Sept – Nama Persatuan Bola Sepak (FA) adalah “ekspresi keangkuhan” menurut ketua eksekutif badan induk Inggeris itu, Martin Glenn yang berkata ia mungkin akan ditukar.

Bercakap pada konvensyen dunia Soccerex semalam, Glenn ditanya mengenai dakwaan reputasi FA memiliki keangkuhan dalam perlawanan antarabangsa.

“Saya rasa kami dilihat sebagai angkuh. Saya tidak rasa kami angkuh tetapi tanggapan…ia tidak penting,” kata Glenn, yang menduduki jawatannya pada Mac lalu.

“Sebagai pendatang baru, ekspresi keangkuhan, dan kami tidak melihatnya, tetapi kami merujuk kepada diri kami, kami pergi ke konvensyen antarabangsa dan berkata “Hai, saya Martin Glenn dan saya dari FA.

“Yang mana satu? Jelas Inggeris, kerana kami menciptanya. Yang lainnya adalah persatuan Jerman, persatuan Perancis, kami begitu angkuh,” katanya.

Martin Glenn. – AFP
Martin Glenn. – AFP

Ditanya sama ada perubahan terhadap nama itu menjadi jalan penyelesaiannya, Glenn berkata: “Kemungkinan, ia bukanlah satu keutamaan.

“Tetapi apa yang dilihat adalah kami berminat dalam perlawanan antarabangsa apabila ia sesuai dengan tujuan kami. Kami dilihat — anda mahu menghoskan Piala Dunia, tiba-tiba anda begitu mesra.

“Jadi, ia adalah sukan dunia, kami perlu membangunkan gabungan dunia dan dilihat sebagai kuasa itu bagi kebaikan,” tambahnya.

England tewas dalam bidaan terbarunya untuk menghoskan Piala Dunia dengan Rusia mendapatkan hak untuk menjadi tuan rumah perlawanan itu pada 2018.

Satu-satunya England mengadakan perlawanan itu adalah pada 1966, apabila mereka memenangi gelaran mereka.

Glenn berkata FA dihormati kerana keupayaannya untuk mempromosikan bola sepak dan faktanya perlawanan berjalan dengan lancar tetapi lebih banyak masa diperlukan untuk membangunkan hubungan di seluruh dunia. – Reuters