FA Inggeris s...

FA Inggeris sokong Van Praag terajui UEFA

LONDON, 8 Sept – Persatuan Bola Sepak Inggeris semalam mengumumkan mereka akan menyokong Michael van Praag (gambar) dalam perlumbaan untuk menggantikan Michel Platini sebagai presiden UEFA.

Van Praag, presiden FA Belanda, bersaing dengan Aleksander Ceferin dari Slovenia selepas Angel Maria Villar Llona dari Sepanyol menarik diri pada Selasa. Lelaki berusia 68 tahun itu akan mengetahui jika dia bakal memenangi peranannya pada kongres luar biasa UEFA di Athens minggu depan.

Naib Pengerusi FA, David Gill, yang juga berkhidmat sebagai ahli jawatankuasa eksekutif UEFA, berkata: “Ketika kita meneliti pengunduran Angel Maria Villar Llona dan menghormati kelayakan Aleksander Ceferin, kami juga bersetuju untuk menyokong Michael van Praag.

“Dia seseorang yang kita kenali dengan baik dan bekerja rapat pada tahun-tahun kebelakangan ini, terutamanya dalam komitmen bersama kita untuk mendapatkan pembaruan FIFA.

pg22_160909_c

“Sebagai presiden UEFA, Van Praag akan dapat memberikan kepimpinan yang kukuh dan boleh dipercayai kepada bola sepak Eropah pada saat genting untuk permainan global.”

Menyedari beliau telah lama berkhidmat untuk kelab gergasi Belanda, Ajax dan sebagai jurulatih Belanda FA, Gill menekankan kerja Van Praag peranan dalam mempromosikan permainan wanita dan memerangi diskriminasi.

“Van Praag juga pilihan yang tepat untuk membawa semua aspek permainan Eropah lebih dekat terutama dengan pengetahuan beliau dalam kelab bola sepak, dan pasti dapat menjalin hubungan rapat dengan konfederasi lain,” kata Gill.

Sokongan FA untuk Van Praag datang pada masa yang penting ketika Ceferin telah mengumpul sokongan dari seluruh benua untuk muncul sebagai peneraju kejutan.

UEFA memohon presiden baru selepas bekas pemain tengah Perancis, Platini bersara pada Mei selepas gagal untuk membatalkan larangannya daripada sebarang aktiviti bola sepak. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA