Facebook ‘gem...

Facebook ‘gempur’ pasaran iklan India

SAN FRANCISCO/MUMBAI, 12 Ogos – Facebook cuba memikat para pengiklan yang ragu-ragu di India dengan ciri-ciri seperti sokongan e-mel percuma bagi soalan mengenai pengiklanan dan nasihat tentang menambah jualan dalam usaha meningkatkan hasil dari pasaran kedua terbesarnya.

Facebook mempunyai 132 juta pengguna di India, hanya berada di belakang Amerika Syarikat yang mempunyai193 juta pengguna, menurut syarikat itu, dan negara itu dikritik kerana Menlo Park, California, perluasan sejagat rangkaian sosial.

Tetapi setakat ini, hasil adalah kecil: Facebook meraih AS$0.15 sen setiap pengguna di India setiap suku, berbanding AS$7 dan AS$8 yang diraihnya bagi setiap pengguna AS, menurut penganalisis.

Facebook tidak menghuraikan lagi hasilnya di India, tetapi Neil Shah, seorang penganalisis di Penyelidikan Counterpoint, sebuah firma perundingan teknologi di Hong Kong, menganggarkan ia membawa masuk AS$15 juta sesuku jauh di belakang AS$350 juta yang beliau anggarkan akan diraih oleh Google di sana setiap suku.

Google, yang ditubuhkan di India pada tahun 2004, telah berada dalam pasaran India enam tahun lebih lama dari Facebook, dan iklan pencariannya lebih rapat dengan para pengiklan di sana dari iklan paparan yang ditawarkan Facebook.

Ciri-ciri meningkatkan perniagaan itu yang digambarkan kepada Reuters oleh eksekutif syarikat dan orang perniagaan di India, ditujukan kepada para pengiklan seperti Mohit Khattar, pengarah urusan syarikat runcit dalam talian, Godrej Nature’s Basket, salah sebuah dari kira-kira 60 hingga 65 juta perniagaan kecil dan sederhana di negara itu.

Beliau mengakui sudah mula beriklan di Facebook kira-kira dua bulan lalu ketika syarikat itu meningkatkan kehadirannya dalam talian. Beliau mendapati mengiklankan peristiwa “yang akan berlaku” dan jualan membantu menarik minat pelanggan, tetapi tidak akan menyatakan bilangan sebenar. – Bernama

ARTIKEL YANG SAMA