Facebook lanc...

Facebook lancar versi Messenger ‘lite’

NEW YORK, 3 Okt – Facebook sedang melancarkan versi aplikasi sembang Messenger ‘lite’ yang dihasratkan untuk pasaran baru muncul, di mana kebanyakan orang menggunakan telefon lama yang tidak mempunyai penyimpanan yang mencukupi atau keupayaan untuk menjalankan aplikasi berciri penuh akibat kelajuan Internet yang perlahan dan isu-isu lain.

‘Messenger Lite’ akan dapat digunakan dalam peranti Android di Kenya, Tunisia, Malaysia, Sri Lanka dan Venezuela bermula hari ini. Syarikat itu tidak mengatakan bila ia akan dapat diakses di negara-negara lain atau sama ada ia juga akan terdapat dalam peranti Apple (walaupun Android jauh lebih popular dalam pasaran baru muncul daripada iPhone lama).

‘Facebook Lite’ memang sudah ada dalam telefon jenis lama atau yang biasa untuk melayari laman Facebook penuh.

Messenger Lite merupakan versi Messenger yang sama yang sudah diubahsuai. Ia membolehkan penggunanya menghantar teks, foto dan link namun tidak dapat menggunakan panggilan video.

Langkah itu muncul ketika syarikat gergasi media sosial berusaha untuk menggunakan Messenger jika mereka mahu untuk menghantar mesej secara langsung, dari sebaliknya di laman utama Facebook atau aplikasi. Ia berkesan: lebih daripada satu bilion orang menggunakan Messenger setiap bulan.

David Marcus, ketua produk pemesejan di Facebook Inc., berkata dalam satu temu bual bahawa matlamat Messenger adalah untuk menjadi satu ‘produk kepada semua orang, bukan hanya orang yang boleh membeli peranti canggih dan pelan data yang lebih mahal.” – AP

ARTIKEL YANG SAMA