Facebook perl...

Facebook perlu punyai kategori ‘kenalan’ – kajian

PERANCIS, 20 Jan – Orang ramai boleh mempunyai 1,000 kawan sebenar di Facebook, begitu juga 500. Malah, apa-apa permulaan yang melebihi 200 seolah-olah tidak mungkin, menurut satu kajian luar biasa yang dikeluarkan hari ini.

Had kapasiti otak dan masa menyimpulkan bahawa manusia boleh memupuk persahabatan tidak lebih daripada kira-kira 150 persahabatan yang dikenali di media sosial, sama seperti dalam kehidupan sebenar, kata satu ruangan dalam jurnal ‘Royal Society Open Science’. Selebihnya adalah kenalan, atau orang-orang lalu lalang sahaja.

Had teori 150 rakan-rakan ini telah dikenali sebagai ‘Nombor Dunbar’ selepas ahli psikologi evolusi British Robin Dunbar, mencipta konsep tersebut.

Beliau juga mengarang kajian baru, dan membuat kesimpulan had sama berlaku dalam talian.

“Terdapat beberapa fleksibiliti, mungkin, tetapi tidak begitu banyak, dan ia kebanyakannya bergantung kepada bagaimana lemah atau kuatnya persahabatan anda,” Dunbar memberitahu kepada AFP.

“Ia seolah-olah kita setiap individu mempunyai jumlah yang terhad pada modal sosial dan kita boleh memilih untuk dikenali ramai ataupun tidak. Tetapi awda tidak boleh melebihi had ini.” – AFP

ARTIKEL YANG SAMA