Fatwa larang ...

Fatwa larang wanita Islam Malaysia beku sel telur sebelum nikah

KUALA LUMPUR, 7 Jan – Mengikut satu fatwa, wanita Islam di negara ini dilarang membekukan sel telur mereka sebelum bernikah.

Pada masa sama, undang-undang syariah hanya membenarkan sel telur wanita disenyawakan dengan sperma suami sendiri, sekali gus melarang sama sekali pembekuan sel telur itu untuk tujuan sosial, kata pakar kesuburan, Dr Natasha Ain Mohd Nor.

“Malah fatwa sudah dikeluarkan yang melarang pembekuan sel telur sebelum berkahwin,” katanya kepada Bernama.

“Bagaimanapun selepas berkahwin, mereka boleh membekukan sel telur asalkan proses persenyawaan menggunakan sperma suami sendiri.”

Dr Natasha menjelaskan Islam hanya menggalakkan pembekuan sel telur jika wanita berkenaan tidak mampu hamil secara biasa atas masalah perubatan, bukannya atas faktor sosial lain seperti wanita muda yang bujang membekukannya supaya boleh mengandung pada masa depan.

Mengenai pemikiran terkini wanita Islam di negara ini mengenai pembekuan sel telur, Dr Natasha berkata: “Mereka masih belum memikirkannya kerana kos yang begitu tinggi. Kos pembekuan sel telur adalah antara RM15,000 dan RM17,000.”

Dr Natasha, yang bertugas di KL Fertility Centre, berkata wanita Islam yang memilih membekukan sel telur mereka biasanya terdiri daripada mereka yang berdepan penyakit serius seperti kanser.

“Wanita Islam yang mahu berbuat demikian biasanya atas sebab perubatan. Tapi jumlahnya masih sangat kecil,” katanya.

“Mereka biasanya sedang menjalani rawatan kemoterapi dan dirujuk oleh doktor mereka kepada pakar kesuburan bagi membantu membekukan sel telur mereka sebagai pilihan jika mahukan anak pada masa depan.” – Bernama