FB tewas di m...

FB tewas di mahkamah pemerintah Perancis

PERANCIS, 14 Feb – Mahkamah rayuan Perancis kelmarin mengekalkan keputusan bahawa Facebook boleh didakwa di Perancis dan bukan di bawah undang-undang California.

ketetapan itu terpakai kepada kes di mana seorang guru Bahasa Perancis mahu menyaman media sosial gergasi AS atas dakwaan beliau apabila laman beliau telah ditapis semasa dia menyiarkan lukisan grafik seorang wanita oleh Gustave Courbet.

Guru, Frederic Durand-Baissas, memenangi kes tersebut di mahkamah Tinggi Perancis tahun lalu selepas mendakwa bahawa Facebook silap menggantung akaunnya. Facebook telah mengambil keputusan untuk merayu, tetapi mahkamah Perancis mengekalkan kritikan pada terma-terma Facebook kepada pengguna.

“Keputusan ini adalah satu peraturan berdaulat pada sebahagian daripada mahkamah Perancis, yang mana menunjukkan lambang peraturan kepada Facebook, dan juga kepada semua gergasi Internet, bahawa mulai sekarang mereka perlu menghormati undang-undang Perancis,” kata Stephane Cottineau, peguam untuk Durand-Baissas. – AFP

Gambar yang diambil pada 1 Mac 2015 menunjukkan skrin log masuk laman sosial Facebook. – AFP
Gambar yang diambil pada 1 Mac 2015 menunjukkan skrin log masuk laman sosial Facebook. – AFP