FBI mengepung...

FBI mengepung penunjuk perasaan taman Oregon

LOS ANGELES, 11 Feb – Pihak berkuasa bergerak masuk, pada hari ke-40 hari ini dalam kejadian kemelut bersenjata di persekutuan perlindungan hidupan liar di Oregon, dan mengepung para penunjuk perasaan yang tinggal, menurut pengumuman FBI.

“Ketika waktu ini, FBI telah bergerak untuk membendung penakluk dengan menempatkan ejen-ejen di penghadang di kawasan depan dan belakang di mana penakluk berkhemah,” menurut FBI dalam satu keterangan. Rundingan di antara penakluk dan FBI sedang berterusan dan tiada tembakan telah dilepaskan, tambahnya.

Pengepungan di tempat perlindungan itu bermula pada 2 Januari apabila Ammon Bundy dan beberapa 30 pengikut bersenjata, kebanyakannya dari negeri-negeri lain, mengambil alih tempat perlindungan itu untuk memprotes dasar-dasar tanah persekutuan.

“Ia bukan keinginan FBI untuk melibatkan diri dengan penakluk-penakluk bersenjata ini dalam cara lain selain melalui dialog, dan untuk itu, FBI telah dengan sabar berunding dan mengekang dalam usaha untuk menyelesaikan situasi ini secara aman.

“Bagaimanapun, kami telah mencapai satu tahap di mana ia menjadi perlu untuk mengambil tindakan dalam langkah yang terbaik untuk memastikan keselamatan semua orang di tempat perlindungan itu, pegawai-pegawai penguat kuasa undang-undang yang berada di tempat kejadian, dan orang-orang di Harney County yang tinggal dan bekerja di tempat ini,” ujar Greg Bretzing, Ejen Khas FBI yang bertanggungjawab di Oregon. – AFP

Anggota polis menyekat jalan keluar dari pusat tersebut. – AFP
Anggota polis menyekat jalan keluar dari pusat tersebut. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA