Federer menan...

Federer menang Swiss Indoors

BASEL, Switzerland, 2 Nov (AFP) – Roger Federer mencatatkan kemenangan 6-3, 5-7, 6-3 ke atas Rafael Nadal sebagai kerjaya terbaiknya dalam Swiss Indoors selepas memenangi gelaran ketujuh di tempat sendiri semalam.

Pemain dari Switzerland itu, 34, mendapatkan pujian istimewa dalam kejayaan sepanjang dua jam pertandingan selepas kali terakhir menewaskan Nadal tiga setengah tahun yang lalu.

Dia memperbaikinya kepada 11-23 dalam siri yang mengukuhkan tenis lelaki selama sedekad.

“Ini adalah kejayaan terbaik saya di Basel, dengan mempertimbangkan segala yang dilakukan sepanjang kerjaya saya di sini,” kata Federer, yang mencatatkan kemenangan trofi berturut-turut di tempat sendiri, di mana dia bermula sebagai pengutip bola dua dekad yang lalu.

“Ia adalah pertandingan besar bagi saya, terutamanya lebih darinya.

“Selepas semua pertandingan dan persaingan akhir yang kami lakukan sejak beberapa tahun, untuk akhirnya berada di Basel adalah menarik bagi orang ramai dan bagi saya secara peribadi. Untuk hadir dan menang adalah terlalu istimewa.

“Pertandingan itu begitu sengit, saya rasa saya mempunyai lebih sedikit sepanjang pertandingan, saya memiliki peluang pada set kedua tetapi kembali bangkit seperti yang dilakukannya sepanjang minggu.

“Saya mempunyai beberapa masa menarik pada set ketiga, pada keseluruhannya saya merasa gembira bagaimana saya beraksi. Ia adalah persekitaran yang menarik dan hari yang istimewa.”