Federer terus...

Federer teruskan kemaraan

HALLE, Jerman, 17 Jun (AFP) – Roger Federer membuat pemanasan bagi persaingan Wimbledon dengan mencatatkan kemenangan dalam pusingan kedua di permukaan gelanggang rumput Halle semalam, ketika dia kembali beraksi setelah mengalami kecederaan belakang yang menjejaskan musimnya.

Pemain nombor tiga dunia itu, yang tercicir dari Terbuka Perancis bulan lalu, bermasalah untuk mengetepikan Malek Jaziri dari Tunisia, 6-3, 7-5, dan seterusnya menghadapi David Goffin dari Belgium.

Federer, yang berada dalam kesamatan dari kecemerlangan kerjaya dan akan berusia 35 tahun pada Ogos, memburu gelaran kesembilan di Halle, Jerman.

Dia belum mencatatkan kemenangan bagi merebut gelaran pada 2016, kemarau terpanjangnya untuk memulakan tahun sejak dia memulakan tahun yang kurang dengan gelaran 2000.

“Saya merasakan dia dapat membaca servis saya sepanjang set pertama. Jadi saya bermula untuk melakukan servis sedikit berbeza pada set kedua. Saya mencatatkan lebih banyak kejayaan dengan cara itu,’ kata Federer yang akan beraksi dalam suku akhir Halle ke-14.

Aksi Federer dalam perlawanan tersebut. – AFP
Aksi Federer dalam perlawanan tersebut. – AFP

“Saya merasa gembira untuk mara melalui pertandingan sukar kerana saya rasa dia adalah pemain yang sukar untuk disaingi. Saya bergelut untuk membaca tekniknya, cara dia mendapatkan bola, saya tidak dapat meneka di mana dia pergi dan saya masih ingat kali terakhir saya menentangnya di Dubai, saya masih ingat di sana sesuatu tetapi bukan sehingga saya berada di atas gelanggang. Jadi, ia sukar. Saya rasa dia seorang pemain yang bagus.

“Saya berharap saya akan beraksi mungkin lebih baik pada masa seterusnya tetapi saya perlu menewaskan pesaing saya yang menjejaskan saya.

ARTIKEL YANG SAMA