Federer tewas...

Federer tewaskan pemain muda

STUTTGART, 9 Jun – Meskipun hujan lebat menundakan perlawanan Federer semalam, namun perkara tersebut tidak menjejaskannya apabila berjaya menewaskan pemain muda Taylor Fritz 6-4, 5-7, 6-4 dalam pertandingan pusingan kedua di kejohanan Piala Mercedes, sebentar tadi, di sini.

Permainan dihentikan semalam dengan mata 4-3 akibat keadaan cuaca teruk, memaksa pembatalan program selebihnya hari itu di kelab Weissenhof.

Federer, 34, bersaing buat kali pertama sejak tewas kepada Dominic Thiem di Rom sebulan lalu ketika dibelenggu dengan kesakitan di bahagian belakang.

Pemain dari Switzerland itu tidak beraksi dalam Terbuka Perancis dan menghabiskan masa tiga minggu dalam meletakkan kedudukannya tepat bersama jurulatih dan pasukan perubatan.

Federer kembali beraksi di ibu negara yang menghasilkan kereta Jerman sedekad setengah selepas kali terakhir beraksi di bandar raya itu, dalam pertandingan Master dalam dewan.

Aksinya menjelang Wimbledon adalah yang pertama pada pertandingan ini, yang bertukar permukaan setahun lalu dan mendapatkan kedudukan besar dengan penandatanganan Federer dalam kemunculan selama dua tahun.

Fritz, 18, menjadikan Federer sebagai idola ketika muda dan memburu kemenangan pertamanya ke atas 10 pemain teratas selepas mendahului 0-2.

Keduanya melalui sesi latihan pada musim panas lalu apabila Federer mengeluarkan jemputan kepada pemain muda itu di All England Club.

Dalam perlawanan lain, Thiem, yang sekarang berada di ranking ketujuh dunia selepas separuh akhir Terbuka Perancis, memulakan minggunya menentang Sam Groth dari Australia dengan kemenangan 7-6 (7-3), 7-6 (7-2). – dpa

ARTIKEL YANG SAMA