Fenomena ‘kar...

Fenomena ‘karoshi’ meningkat di kalangan pekerja Jepun

TOKYO, 3 April (Reuters) – Jepun berdepan peningkatan mendadak dalam tuntutan pampasan berkaitan kematian akibat terlalu kuat bekerja atau ‘karoshi’, satu fenomena yang semakin menjejaskan pekerja muda dan wanita di negara itu.

Permintaan terhadap tenaga kerja yang mencecah 1.28 pekerjaan bagi setiap pemohon, tertinggi sejak tahun 1991 sepatutnya membantu Perdana Menteri, Shinzo Abe menarik lebih ramai menjadi tenaga kerja bagi menangani jumlah penduduk yang menyusut.

Sebaliknya, penguatkuasaan undang-undang buruh yang longgar mendorong sesetengah perniagaan memerah lebih daripada pekerja, hingga memberi kesan tragik.

Menurut data kementerian buruh, rekod tuntutan pampasan karoshi meningkat kepada 1,456 pada tahun berakhir Mac 2015, tertinggi setakat ini.

Kes banyak tertumpu kepada bidang penjagaan kesihatan, perkhidmatan sosial, perkapalan dan pembinaan, yang semuanya berdepan masalah kekurangan pekerja kronik.

Gambar fail bertarikh 20 Mac 2016 menunjukkan pencari kerja perempuan mengambil bahagian dalam sesi kaunseling mencari pekerjaan dengan penasihat semasa karnival yang diadakan bagi graduan baru di Tokyo, Jepun. – Reuters
Gambar fail bertarikh 20 Mac 2016 menunjukkan pencari kerja perempuan mengambil bahagian dalam sesi kaunseling mencari pekerjaan dengan penasihat semasa karnival yang diadakan bagi graduan baru di Tokyo, Jepun. – Reuters

Setiausaha Agung Pertahanan Peguam Negara bagi Mangsa karoshi, Hiroshi Kawahito berkata jumlah sebenar mungkin 10 kali lebih tinggi, kerana kerajaan enggan mengiktiraf insiden berkenaan.

“Masalah sebenar di sini adalah mengurangkan waktu kerja, dan kerajaan tidak melakukan secukupnya,” katanya.

Kementerian buruh enggan memberi maklum balas ketika diminta mengulas lanjut.

Jepun tidak mempunyai had undang-undang waktu kerja, tetapi kementerian buruh mengiktiraf dua jenis karoshi: kematian akibat penyakit kardiovaskular dikaitkan dengan terlalu kuat bekerja, dan bunuh diri membabitkan pekerjaan berkaitan dengan tekanan mental.

Sebuah kematian kardiovaskular mungkin akan dianggap karoshi jika pekerja bekerja lebih masa dalam 100 jam pada bulan awal, atau 80 jam kerja lebih masa dalam dua bulan atau lebih berturut-turut.