Feri mungkin ...

Feri mungkin terlebih muatan, jumlah kematian meningkat

BANDAR ORMOC, Filipina, 5 Julai (AFP) – Angka kematian daripada sebuah feri yang tenggelam di tengah Filipina telah meningkat kepada 61 orang, kata pengawal pantai hari ini, menandakan kapal tersebut mempunyai muatan penumpang berlebihan.

Sama ada feri itu membawa terlalu ramai orang akan menjadi sebahagian daripada siasatan dalam nahas pada minggu lalu di luar bandar Ormoc, yang telah melihat pemilik bot dan kru didakwa membunuh.

Angka pengawal pantai menunjukkan 61 orang telah terbunuh apabila feri Kim Nirvana tenggelam, dengan sekurang-kurangnya 145 orang disenaraikan sebagai mangsa yang selamat.

Ia bermakna sekurang-kurangnya 206 orang berada di dalam feri, melebihi 194 penumpang dan krew yang dibenarkan dibawa oleh bot. Kargo berat yang dibawa oleh feri juga mungkin memainkan peranan, kata pihak berkuasa.

“Jumlah mayat adalah lebih daripada dijangkakan oleh kami,” kata Kapten Pedro Tinampay, ketua pengawal pantai serantau, enggan meramalkan jumlah orang yang masih hilang.

Penyiasat menarik tali daripada feri, Kim Nirvana selepas ia ditarik ke jeti di bandar Ormoc, tengah Filipina. – AFP
Penyiasat menarik tali daripada feri, Kim Nirvana selepas ia ditarik ke jeti di bandar Ormoc, tengah Filipina. – AFP

Hanya 173 penumpang dan 16 krew yang disenaraikan dalam rekod bot.

Kru telah dituduh bersikap cuai, dengan siasatan awal polis dan temu bual dengan mangsa yang selamat menunjukkan kapal membelok mendadak menyebabkannya karam.

Siasatan polis adalah berasingan daripada siasatan pengawal pantai, yang akan menentukan punca kemalangan. Bagaimanapun, pengawal pantai juga mungkin mencadangkan dakwaan jenayah dan tadbir.

Hari ini, sebuah kapal mencari dan menyelamat pengawal pantai membawa 42 mayat penduduk Camotes, di mana feri sedang menuju, kembali ke pulau asal mereka untuk dikebumikan.