Festival Ais ...

Festival Ais China terbesar dalam sejarah

HARBIN, China, 5 Jan (AFP) – Perenang berani terjun ke dalam air sangat sejuk sementara pengunjung lain menyaksikan istana-istana beku menjelang pembukaan rasmi Festival Salji dan Ais Harbin yang sungguh menakjubkan di China hari ini.

Festival tahunan di bandar wilayah Heilongjiang itu dijangka akan menarik lebih satu juta pengunjung yang ingin menyaksikan istana dan katedral yang diukir daripada ais dan menyala pada waktu malam dengan warna yang sungguh menakjubkan.

Pertunjukan tahun ini adalah yang terbesar dalam sejarah berdekad lamanya festival ini, mengisi ruang sebesar saiz lebih 100 padang sukan dan menggunakan sejumlah besar ais dan salji, menurut agensi berita rasmi Xinhua.

Walaupun suhu hari ini masih kekal sejuk pada -14 darjah Celsius (tujuh darjah Fahrenheit) pada petang, sebilangan pengunjung mengambil bahagian dalam pertandingan berenang di air sejuk tanpa baju dan masuk ke kolam beku dengan kepala dahulu.

Orang ramai menyaksikan arca salji dan ais menjelang Festival Salji dan Ais Antarabangsa Harbin di bandar Harbin, wilayah Heilongjiang, China pada 5 Januari. – Reuters
Orang ramai menyaksikan arca salji dan ais menjelang Festival Salji dan Ais Antarabangsa Harbin di bandar Harbin, wilayah Heilongjiang, China pada 5 Januari. – Reuters

Menjelang perasmian taman itu, ramai pengunjung meluncur dan mengambil gambar di sekeliling arca istana dan pagoda yang disinari dengan neon merah jambu, biru dan hijau.

Para pereka Belanda dan China telah bekerjasama dengan lebih 10,000 pekerja selama tiga bulan untuk membina alam ajaib musim sejuk, menurut Xinhua.

Hiasan utama adalah menara ais 15 tingkat, dikatakan yang tertinggi di dunia.

Acara festival itu nanti termasuk pertandingan mengukir ais dan salji, serta pertunjukan muzikal dan persembahan.

Pihak berkuasa tempatan berharap festival itu boleh membawa lebih dolar pelancong ke rantau berkenaan, salah satu pangkalan industri China bersejarah, yang kini dilanda oleh kemerosotan ekonomi.