Festival FinTech terbesar dunia di Singapura

SINGAPURA, 13 Nov – Edisi ke-dua Festival FinTech Singapura bermula di sini pada Isnin, menawarkan peluang untuk sambungan, kerjasama dan penciptaan bersama untuk masyarakat FinTech di dunia.

Kemuncak festival ini ialah Persidangan FinTech selama tiga hari yang akan bermula pada hari Selasa. Lebih daripada 160 pemimpin dari bank pusat dan agensi kawal selia, institusi kewangan, firma modal teroka, dan syarikat FinTech akan menyertai persidangan itu.

Persidangan itu akan memberi tumpuan kepada sembilan tema utama, termasuk ramalan pasaran global, analisis data, risiko teknologi, FinTech yang mapan dan masa depan FinTech.

Satu ciri baru perayaan tahun ini ialah Sidang Kemuncak Pelabur atau ‘Hari Urus Niaga’, yang akan memberi peluang untuk permulaan teknologi kewangan berasaskan Singapura untuk mengakses dana dari pelbagai pelabur tempatan dan global. Sementara itu, acara utama festival tahun lepas, termasuk Global FinTech Hackcelerator, Anugerah FinTech, lawatan ke makmal inovasi, serta acara komuniti dan rangkaian akan berlangsung semula tahun ini.

Sopnendu Mohanty, Ketua Pegawai penganjur FinTech, Lembaga Kewangan Monetari Singapura (MAS), berkata Festival FinTech Singapura tahun ini telah menjadi Festival FinTech terbesar di dunia.

Ia merupakan platform sinergi bagi komuniti FinTech global untuk mencetuskan idea-idea baru dan mendapat pandangan yang berharga dan akan terdapat banyak peluang bagi institusi kewangan dan syarikat FinTech untuk bersatu dan bekerjasama dalam perkongsian nilai tambah, katanya.

“Ini adalah teras utama usaha kami untuk menubuhkan Singapura sebagai pusat kewangan pintar dan hub FinTech yang transformasi,” katanya.

Acara selama seminggu itu dianjurkan oleh Pihak Berkuasa Monetari Singapura. Ia telah menarik lebih 25,000 peserta dari lebih 100 negara dan kawasan. – Xinhua