Fidel Ramos t...

Fidel Ramos tingkat hubungan di China

HONG KONG, 9 Ogos – Bekas pemimpin Filipina, Fidel Ramos berkata hari ini dia akan bertemu dengan orang rapat dengan Presiden China, Xi Jinping semasa satu lawatan ke Hong Kong yang bertujuan untuk meningkatkan hubungan antara Manila dan Beijing.

Hubungan itu menjadi dingin sejak perintah tribunal yang disokong PBB bulan lalu bahawa tuntutan China kepada hampir kesemua Laut China Selatan adalah tidak sah, dalam satu kemenangan besar bagi Filipina yang membawa kes itu. Ramos – penyokong lama hubungan rapat Filipina-China – telah dihantar sebagai utusan pendamai oleh presiden Filipina, Rodrigo Duterte, namun samar-samar tentang jadual perjalanannya.

“Tugas saya adalah untuk mencari beberapa rakan lama yang mempunyai kaitan dengan para pegawai tinggi di Beijing, walaupun kebanyakan daripada mereka sudah bersara,” kata bekas presiden kepada wartawan hari ini selepas tiba pada malam Isnin.

Ditanya jika mereka mempunyai kaitan dengan Xi, Ramos menjawab: “Saya pasti mereka ada.” Ramos, 88, berkata dia tidak pasti jika dia akan berkunjung ke Beijing, menambah bahawa ia bergantung pada arahan daripada Manila.

Ramos, yang menyifatkan dirinya seorang yang ‘optimis’, juga belum pasti mengenai siapa yang akan ditemuinya.

Orang hubungan yang dia ada dinamakan Wu Shicun, presiden Institut Kebangsaan China bagi Pengajian Laut China Selatan.

“Saya ke sini atas ekspedisi menangkap ikan dan akan bermain golf,” kata Ramos menggambarkan jadual perjalanannya. – AFP