FIFA cadang s...

FIFA cadang sekatan ke atas Blatter, Platini

BERNE, 22 Nov (Reuters) – Penyiasat etika Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) semalam mencadangkan agar dikenakan sekatan ke atas presiden Sepp Blatter dan bos bola sepak Eropah, Michel Platini, memberikan tamparan terbaru ke atas usaha Platini untuk menggantikan Blatter sebagai ketua badan induk bola sepak dunia itu.

Kedua-duanya digantung daripada jawatan mereka selama 90 hari bermula pada 8 Oktober lalu bergantung ke atas penyiasatan penuh, yang dilanda dengan skandal rasuah ketika sukan itu berdepan dengan penyiasatan jenayah di Switzerland dan Amerika Syarikat.

Dewan penyiasatan jawatankuasa etika FIFA – yang bertindak bebas bagi kendalian pertubuhan itu – semalam berkata ia melengkapkan penyiasatannya, tetapi tidak berkata kenapa ia mencadangkan sekatan mahupun apakah bentuk sekatan tersebut.

Laporannya sekarang dihantar kepada dewan jawatankuasa pengadilan, yang akan menentukan sama ada penyiasatan seharusnya dilakukan dan ke atas sebarang potensi hukuman.

“Dewan penyiasatan dari Jawatankuasa Etika bebas telah menghantar laporannya yang terdiri daripada permintaan bagi sekatan ke atas Joseph (Sepp) Blatter dan Michel Platini kepada dewan pengadilan yang dipengerusikan oleh Hans-Joachim Eckert,” kata panel etika dalam satu kenyataannya.

“Bagi beberapa alasan yang dikaitkan kepada hak persendirian dan tanggapan tidak bersalah sehingga didapati bersalah, dewan tidak akan mengeluarkan maklumat yang melibatkan laporan dan permintaan sekatan ke atas dua pegawai terbabit.” Blatter menjadi presiden FIFA sejak 1998. Platini mengetuai badan induk bola sepak Eropah (UEFA) sejak 2007 dan sehingga dia digantung, adalah pilihan untuk menggantikan Blatter dalam pemilihan presiden FIFA pada 26 Februari.

Harapan Platini untuk bertanding terjejas kerana penggantungannya. Dia merayu kepada Mahkamah Timbang Tara Sukan ke atas penggantungannya, tetapi walaupun dia menang dan dibenarkan untuk bertanding, rancangannya akan terjejas jika dewan pengadilan Eckert menerima cadangan penyiasat.

Dewan pengadilan berkata dalam kenyataan yang berasingan ia akan menentukan sama ada untuk membuka prosiding formal dan jika perlu hukuman “dalam tindakan.”

ARTIKEL YANG SAMA