FIFA fokuskan...

FIFA fokuskan hak asasi manusia

BOSTON, 15 Dis (Reuters) – FIFA kelmarin menamakan seorang pegawai Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) bagi memfokuskan dalam perniagaan dan hak asasi manusia untuk membangunkan pelan bagi badan mentadbir bola sepak global untuk menerima pakai prinsip-prinsip panduan PBB pada hak-hak asasi manusia.

John Ruggie, perwakilan khas Setiausaha Agung PBB bagi perniagaan dan hak-hak asasi manusia yang juga seorang profesor di Universiti Harvard Sekolah Kerajaan Kennedy, akan membuat ulasan persendirian tentang bagaimana baiknya langkah operasi-operasi FIFA terhadap standard hak antarabangsa buat para pekerja. Ia akan menjadi subjek satu laporan yang akan dikeluarkan pada Mac, pertubuhan sukan dan sekolah itu berkata kelmarin.

Kehormatan bagi hak asasi manusia mesti menjadi teras buat FIFA dan ulasan adalah sebahagian daripada “proses pembaharuan yang masih dijalankan” pertubuhan itu, Pemangku Presiden FIFA Issa Hayyatou berkata dalam satu keterangan.

Pangkalan FIFA di Zurich telah dilanda kekacauan pada Mei lepas apabila Amerika Syarikat mendakwa 14 pegawai utamanya atas dakwaan korupsi. Pertubuhan itu kini di tengah-tengah cubaan untuk melantik presiden baru selepas Sepp Blatter digantung 90 hari tatkala beliau berdepan dengan penyiasatan jenayah di Switzerland.

Bagaimanapun beliau menafikan sebarang salah laku.

“Ini mempunyai potensi untuk menetapkan keutamaan bagi pertubuhan-pertubuhan global sukan yang lain, dan menempatkan kehormatan buat hak-hak asasi manusia dan pusat bagi rangkaian luas entiti terlibat dalam acara-acara sukan global,” Ruggie berkata dalam satu keterangan yang dikeluarkan oleh Harvard, yang terletak di luar Boston.

Satu pasukan dari Shift, yang dipengerusikan oleh Ruggie dan pakar dalam kerjasama dengan syarikat-syarikat untuk melaksanakan Prinsip-prinsip Panduan dalam Perniagaan dan Hak-hak Asasi Manusia, juga akan turut sama dalam mengerjakan ulasan itu.