FIFA luluskan...

FIFA luluskan pakej pembaharuan

ZURICH, 4 Dis (Reuters) – Jawatankuasa eksekutif FIFA meluluskan pakej rancangan pembaharuan untuk membersihkan skandal yang melanda badan bola sepak dunia itu dengan mencadangkan pemeriksaan integriti dan had tempoh para pegawai kanan dan pemisahan baharu untuk jawatan dasar dan pengurusan.

Cadangan itu yang bakal meningkatkan bilangan perwakilan wanita, akan dibentangkan pada bulan Februari kepada Kongres FIFA yang mempunyai kuasa untuk mengubah undang-undang itu.

Pada masa sama, jawatankuasa eksekutif, kini diketuai oleh seorang presiden interim selepas penggantungan Sepp Blatter, menangguhkan keputusan mengenai cadangan kontroversi untuk mengembangkan Piala Dunia daripada 32 kepada 40 pasukan.

Ironinya, pengumuman untuk membantu FIFA membersihkan imejnya dibayangi penangkapan ahli jawatankuasa eksekutif Alfredo Hawit dan Juan Angel Napout di sebuah hotel mewah di Zurich di mana mereka tinggal, dan berita para pegawai Amerika Syarikat (AS) mengeluarkan 14 dakwaan terbaru berkaitan dengan rasuah dalam bola sepak.

Hawit dan Napout, masing-masing ketua-ketua konfederasi CONCACAF dan CONMEBOL Amerika Utara dan Latin, ditahan oleh polis Switzerland atas perintah pihak berkuasa AS kerana disyaki mengambil rasuah berjuta-juta dolar berkaitan hak penyiaran televisyen.

Penangkapan berkenaan adalah sebahagian daripada siri meluaskan siasatan rasuah termasuk terhadap Blatter, yang digantung selama 90 hari dan akan digantikan pada Kongres Februari tahun depan. Pemangku Presiden Issa Hayatou berkata, kerja-kerja jawatankuasa itu diteruskan seperti yang dirancang pada Khamis, dengan dua ahlinya kurang dalam mesyuarat kali ini.

“Acara-acara menekankan keperluan untuk mewujudkan satu program pembaharuan lengkap untuk FIFA hari ini,” katanya kepada pemberita. “Saranan ini menandakan permulaan perubahan budaya dalam FIFA dengan satu langkah besar ke hadapan telah diambil.”

ARTIKEL YANG SAMA