Fiji tersingk...

Fiji tersingkir ‘bermaruah’

MILTON KEYNES, England, 7 Okt (Agensi) – Fiji tersingkir dari Ragbi Piala Dunia (RWC) dengan menewaskan Uruguay 47-15 dalam perlawanan Ragbi Piala Dunia semalam.

Pasukan Uruguay menyumbang kepada perlawanan yang menghiburkan dengan persembahan bersemangat yang bukan hanya membolehkan mereka menghasilkan try pertama dalam perlawanan itu, tetapi kedua terkuat.

Bagi dua pasukan tanpa kemenangan bagi peringkat kalah mati dalam Kumpulan A yang sukar, tidak terdapat rasa putus asa, ketika kedua-duanya mendapatkan apa yang mereka mahukan: Fiji menamatkan dengan kedudukan menarik dengan tujuh try selepas kekalahan kepada England, Australia dan Wales, sementara Uruguay kalah tetapi tidak terjejas.

“Ia adalah penyudah penting dengan kemenangan,” kata jurulatih Fiji, John McKee. “Kami datang dengan hasrat tinggi, dan merasakan kami boleh mengatasi dua pasukan yang besar. Ia adalah sagu hati.”

Pasukan Uruguay dengan pemain berbadan lebih sederhana juga bersedia untuk menyaingi pasukan Fiji pada separuh masa kedua.

Pemain sayap Fiji, Kini Murimurivalu (tengah) menerima saingan hebat daripada pemain Uruguay pada perlawanan di Stadium MK di Milton Keynes di utara London. – AFP
Pemain sayap Fiji, Kini Murimurivalu (tengah) menerima saingan hebat daripada pemain Uruguay pada perlawanan di Stadium MK di Milton Keynes di utara London. – AFP

Ia menyaksikan pemain scrumhalf, Agustin Ormaechea dilayangkan kad kuning kedua dan satu kad merah, yang pertama dalam perlawanan itu.

Walaupun kekurangan seorang pemain bagi 14 minit terakhir dengan hujan renyai, Uruguay hanya bolos satu try, pada masa kecederaan kepada pemain sayap, Nemani Nadolo, yang akhirnya mendapati hanya seorang pemain pertahanan dalam laluannya dari tiga pemain pada kebiasaannya.

Nasibnya adalah persembahan tipikal Fiji. Fiji berada di garisan tetapi mereka dipaksa bekerja keras bagi hampir sepanjang kawasan mereka. Nadolo menamatkan dengan 17 mata, termasuk enam penyudah, tetapi salah seorang bintang perlawanan terus bertahan bagi sepanjang perlawanan.

Fiji menunjukkan semangat tinggi dengan memilih bagi barisan serangan berbanding sepakan penalti dan pada minit ketiga, pemain pertahanan Leone Nakarawa memberikan kepada pemain tengah Levani Botia, yang berjaya ditahan di lutut oleh Ormaechea dan menjatuhkan bola di atas garisan. Pengadil, JP Doyle melayangkan kad kuning kepada Ormaechea bagi tekal tidak sah, dan memberikan Fiji try penalti.

Pasukan Uruguay tidak memberikan reaksi bagus, dengan menyerahkan beberapa penalti yang digunakan Fiji bagi pergerakan cantik. Pemain scrum Fiji dikalahkan, dan scrumhalf, Nemia Kenatale menjaringkan gol dari kedudukan sukar untuk menjadikan kedudukan 12-0.

Apabila Uruguay kembali kepada 15 pemain, ia melakukan sepakan penalti jarak jauh. Sehingga kedudukan itu, semua mata Uruguay dalam perlawanan itu- 15- dari penalti. Ia masih tanpa try, satu-satunya pasukan dalam perlawanan itu tidak melepasi garisan putih.