Filipina bers...

Filipina bersedia ganti Brunei hoskan Sukan SEA 2019

SINGAPURA, 5 Jun (Reuters) – Berikutan penarikan diri Negara Brunei Darussalam sebagai hos Sukan SEA 2019, Filipina kini berminat untuk menggantikan tempat itu, wartawan tempatan memberitahu kelmarin.

Brunei memberitahu ketika Mesyuarat Jawatankuasa Persekutuan Sukan Asia Tenggara (SEAGF) pada khamis lepas bahawa mereka gagal mendapat lampu hijau daripada Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan.

“Ia merupakan satu kekesalan bagi kami untuk mengumumkan kepada persekutuan hari ini. Itulah berita yang kami terima,” kata Naib Presiden Majlis Olimpik Kebangsaan Negara Brunei Darussalam, Haji Mohd Zamri bin Dato Paduka Haji Hamdani yang sebagai berkata oleh akhbar tempatan.

“Punca-punca utama…kami tidak mempunyai kemudahan kemudahan sukan, tempat tinggal dan tidak cukup persediaan para atlet.”

Kali terakhir Filipina menjadi hos Sukan SEA adalah pada tahun 2005 dan dijadualkan akan menjadi hos lagi pada 2025 tetapi laporan hari Khamis menyatakan mereka boleh menjalankannya pada jangka waktu yang lebih awal.

Sukan SEA ke-28 sekarang berlangsung di Singapura dan acara pembukaan diadakan hari ini, Malaysia akan menjadi hos 2017.